Een joodse televisieschrijver in het hedendaagse Washington die een ambivalente relatie heeft met het joodse geloof, worstelt met zijn eigen identiteit en heeft moeite om de realiteit te accepteren.
Titre
Hier ben ik
Auteur
Jonathan Safran Foer
Traducteur
Gerda Baardman Tjadine Stheeman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Here I am
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, [2017] | Autres éditions
640 p.
ISBN
9789026340970 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een overvolle familieroman

Over de liefde ten huize Bloch schrijft Jonathan Safran Foer in Hier ben ik: Ze 'zond een trilling door de gloeidraad van de gedimde lampen'. Een mooi beeld voor een roman die tot halverwege vooral binnenshuis speelt.

Hier ben ik is een klassieke familieroman waarin de schrijver de tijd neemt om alles en iedereen te beschrijven. Van de inhoud van het medicijnkastje tot het boodschappenlijstje bij Ikea, Foer presenteert het ons allemaal. Hij laat op een meesterlijke manier zien hoe het innerlijke leven ondergesneeuwd geraakt door het organisatorische.

Dan begint de aarde te beven in Israël. Enkele landen sluiten zich bij elkaar aan en trekken ten oorlog tegen de staat van de Joden. In de laatste helft van Hier ben ik sijpelt de buitenwereld binnen bij de Blochs, die bovendien bezoek krijgen van een Israëlische neef.

Dit boek bevat grappige passages - zo is er een over masturbatie die doet denken aan het oude werk van Foer. Het is bij momenten diepgravend, bij momenten sentimenteel. De dialogen zijn spitsvondig, maar niet altijd even realistisch. Sommige scènes worden te lang uitgesponnen, waardoor de interessante roman overvol w…Lire la suite

Beschrijving van een aantal weken uit het leven van Jacob, een joodse televisieschrijver in het hedendaagse Washington, wiens huwelijk onder druk staat. In het samenspel van de betrekkingen met zijn familie worstelt Jacob met zijn eigen identiteit en heeft hij moeite om de realiteit te accepteren. Daarnaast heeft hij een ambivalente relatie met het joodse geloof. In deze periode wordt Israël getroffen door een zware aardbeving, waardoor het conflict in het Midden-Oosten in alle hevigheid oplaait en Joden over de hele wereld gevraagd wordt om voor Israël te strijden. Door gesprekken met een Israëlische neef die bij hem logeert vraagt Jacob zich af wat zijn echte ‘thuis’ is: Amerika of Israël? In het laatste gedeelte reflecteert Jacob op zijn leven en ontstaat er meer inzicht in de aard der gebeurtenissen. Derde roman van de Amerikaanse auteur (1977). ‘Alles is verlicht’ (National Jewish Book Award en de Guardian First Book Award) en ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij’ zijn beide ver…Lire la suite

À propos de Jonathan Safran Foer

CC BY-SA 2.0 - Image by Elena Torre from Viareggio, Italia

Jonathan Safran Foer, né le 21 février 1977 à Washington, D.C., est un écrivain américain.

Biographie

Ses grands-parents sont des survivants de la Shoah d’origine polonaise. Sa mère est la directrice de la Synagogue Historique Sixth & I. Il est célèbre pour son roman Tout est illuminé (2002), l'histoire d'un jeune juif américain qui voyage en Ukraine pour retrouver la femme qui a sauvé son grand-père du génocide. Avec Extrêmement fort et incroyablement près, il livre un témoignage sur les attentats du 11 septembre 2001, à travers les yeux d'un jeune garçon hypersensible dont le deuil se transforme en quête initiatique dans les rues de New York. Dans son ouvrage suivant, Faut-il manger les animaux ? (2009), il utilise son talent littéraire pour plaider contre l'élevage industriel et l'abattage des animaux.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions