Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De andere kant : persoonlijke observaties over wereldpolitiek en andere zaken

José Saramago (auteur), Ruud Ploegmakers (traducteur), Umberto Eco (auteur de l'introduction)

De andere kant : persoonlijke observaties over wereldpolitiek en andere zaken

Genre:

Nog nooit liet José Saramago ons zo toe in zijn belevingswereld. Met deze bundel weblogs geeft hij een blik in zijn hoofd en in zijn hart. Hij deelde zes maanden lang zijn leven met zijn lezerspubliek door elke dag te bloggen over wat hem motiveerde, wat hem tegenstond, wat hem dwarszat en wat hem verbaasde. Behalve zijn meningen over Bush en Obama, Guantánamo Bay en de paus, vertel

Titre
De andere kant : persoonlijke observaties over wereldpolitiek en andere zaken
Auteur
José Saramago
Traducteur
Ruud Ploegmakers
Auteur de l'introduction
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
O Caderno
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2010
204 p.
ISBN
9789029085878 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Van september 2008 tot maart 2009 hield Nobelprijswinnaar José Saramago, op aandringen en met de hulp van zijn vrouw, een weblog bij, waarop de 'meester van de filippica' ? aldus inleider en vriend Umberto Eco ? flink tekeergaat tegen het onrecht in de wereld. Saramago benadert zijn onderwerp zonder poëtische bewoordingen, en is recht voor zijn raap, zonder aanzien des persoons. Hij weegt zijn woorden niet, zeker niet als hij George Walker Bush de mantel uitveegt, en hem de 'kleinste van alle presidenten' van de Verenigde Staten noemt. Verder is hij erg kritisch voor Silvio Berlusconi, die er als eigenaar van Saramago's Italiaanse uitgeverij Einaudi voor zorgde dat dit boekje elders zijn toevlucht moest zoeken.
Saramago formuleert ook frontale aanvallen op onder meer huidig links, dat ondanks de recente crisis 'geen flauw idee [blijkt te hebben] in welke wereld het leeft', op ouders die in deze wereld waar geweld en vernedering woekeren 'bang zijn voor hun kinderen, die zachtaardi…Lire la suite
Een eind in de tachtig en beginnen aan een dagelijks blog: het is minstens het bewijs dat de Portugese Nobelprijswinnaar Saramago avontuurlijk van geest is. Bijna was die geest eind 2007 uitgedoofd; en wellicht was randje-dood aanleiding nog eens goed naar de wereld te kijken. Zijn woede is de oude communist niet afgeleerd: Bush is een domme leugenaar, gelovigen zijn niet goed snik, Israel vergeeft hij niet wat het de Palestijnen aandoet, maar Obama wenst hij, niet zonder voorbehoud, het beste toe. De kortheid van de stukken werkt de ethische stelligheid in de hand. In zijn dagelijkse commentaar betoont Saramago zich in het kort geen genuanceerd denker, ook geeft het journaal geen inkijkje in de verbeeldingswereld van een groot schrijver, maar in hun directheid maken de dagelijkse kanttekening bij het leven wel duidelijk waaruit het grotere werk put. Dat waardeert ook Eco aan zijn vriend, al lijkt deze in zijn sympathieke voorwoord toch vooral zijn eigen spiegelbeeld te schetsen.

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions