Livre
Néerlandais

De stad der zienden : roman

José Saramago (auteur)
Als de verkiezingen in een land onbevredigende resultaten opleveren voor de machthebbers, ontstaat een gevecht tussen staat en individu.
Sujet
Democratie, Macht
Titre
De stad der zienden : roman
Auteur
José Saramago
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
Ensaio sobre a lucidez
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2005 | Autres éditions
318 p.
ISBN
90-290-7569-4

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Je ziet het tegenwoordig alsmaar vaker: auteurs die d.m.v. enkele zorgvuldig gekozen krasse uitspraken de perceptie van hun nieuwe werk in een bepaalde richting sturen. Ook José Saramago liet er zich blijkbaar toe verleiden: "Mijn nieuwe roman gaat een hels kabaal ontketenen", zou hij zich voor het verschijnen van De stad der zienden hebben laten ontvallen, en volgens de flap van de Nederlandstalige uitgave is dat ook gebeurd. Maar is Saramago's nieuwste wel zo gevaarlijk en subversief als de schrijver laat uitschijnen?

Het begin van de roman is alleszins opmerkelijk. In een niet nader genoemde hoofdstad -- Lissabon is het niet, want "hier zijn nooit aardbevingen" -- worden met toenemende verbazing de stemmen geteld van de jongste verkiezingen: zeventig procent van de kiezers heeft blanco gestemd. Een nieuwe stembeurt lijkt de heersende regering de enige oplossing, maar wat blijkt: nu brengt zelfs meer dan tachtig procent een blanco stem uit. Het verrassende stemgedrag v…Lire la suite
In een onbepaald land worden twee keer vlak achter elkaar verkiezingen gehouden met een zeer lage kiezersopkomst en teleurstellende verkiezingsresultaten. Er ontstaat verwarring bij de partijen van Links, het Midden en Rechts en er wordt besloten om spionnen in te schakelen om het volk af te luisteren en informatie door te sluizen naar het Hoofdkantoor. Bij onbevredigende resultaten besluit de Minister van Defensie grootschalige en systematische infiltratie-acties onder de bevolking te organiseren (terreurpraktijken, microfoons) om inzicht te krijgen in de redenen van het gebeurde. Het volk komt in opstand (staking, bomaanslagen). Er wordt een staat van beleg afgekondigd om het optreden van georganiseerde subversieve groepen op te sporen. De zoektochten leiden naar een oogarts die wellicht meer weet. Maar de problemen stapelen zich op, met rampzalige gevolgen. Een prachtige en vooral spannende roman over staatsverdrukking, de macht van het individu en het belang van het kiesrecht. De …Lire la suite

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia