Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het schijnbestaan : roman

José Saramago (auteur)
Als blijkt dat zijn werk geen aftrek meer vindt in de moderne samenleving, probeert een pottenbakker zich aan te passen.
Titre
Het schijnbestaan : roman
Auteur
José Saramago
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
A Caverna
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2006 | Autres éditions
349 p.
ISBN
90-290-7840-5 9789029078405

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het leven van de oude pottenbakker Cipriano Algor wordt onzeker wanneer het Centrum, een gigantisch winkel- en wooncentrum, niet langer zijn aardewerk wil afnemen omdat ze niet meer in de smaak vallen van het publiek. Samen met zijn dochter stort hij zich op de productie van beeldjes maar het Centrum houdt de boot voorlopig af -- een consumentenonderzoek zal moeten uitwijzen of er een markt is voor de beeldjes. Cipriano moet nog op een andere manier met het Centrum rekening houden: zijn schoonzoon is er bewaker en streeft ernaar er te mogen wonen, samen met zijn vrouw en schoonvader. Niet alleen zijn gewoontes, de rurale omgeving en een zekere afkeer van het Centrum, maar ook een ontluikende liefde en een nieuwe hond weerhouden hem ervan in te gaan op de wens van zijn schoonzoon. De onzekere toekomst van zijn stiel dwingt hem er toch toe te verhuizen. Wat hij echter na enige dagen in de ondergrond van het Centrum ontdekt, doet hem op zijn besluit terugkeren.

Net zoals zijn vori…Lire la suite
In deze roman schetst de Portugese Nobelprijswinnaar Saramago (1922) de botsing van een oude ambachtsman, een pottenbakker, met een nieuwe - toekomstige maar reële - samenleving. Hij produceert samen met zijn dochter aardewerk voor Het Centrum (een stad in de stad, 'perfecte distributeur van materieel en geestelijk goed'). Opeens is er geen vraag meer naar ouderwets serviesgoed, waarop vader en dochter besluiten beeldjes te gaan maken. Het Centrum - dat verdacht veel op Kafka's Slot lijkt - blijkt ook daarvoor geen afzet te kunnen vinden. Als de oude man tijdelijk bij zijn dochter en schoonzoon in het Centrum intrekt, ontdekt hij onder de grond de Grot van Plato, waar mensen (op wie hij lijkt) een schijnbestaan leiden. Zelfs zo'n grot kan als attractie voor publiek worden opengesteld. Saramago heeft wel erg veel ruimte nodig voor zijn wat eenvoudige parabel. Stilistisch blijft hij sterk, maar inhoudelijk heeft hij weinig te vertellen. Vrij kleine druk, volle bladspiegel.

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia