Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Opgestaan van de grond : roman

José Saramago (auteur)

Opgestaan van de grond : roman

Familiekroniek over vier generaties landarbeiders over een periode van circa 100 jaar in de arme Portugese provincie Alentejo, waar het grootgrondbezit de toon zette.
Sujet
Portugal, Armoede
Titre
Opgestaan van de grond : roman
Auteur
José Saramago
Langue
Néerlandais
Langue originale
Portugais
Titre original
Levantado do chão
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2008
385 p.
ISBN
9789029081351

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Wat je op aarde het meest hebt, is landschap. [...] Zoveel landschap. Een mens kan hier zijn hele leven lopen zonder zichzelf te vinden als hij verdwaald werd geboren." Met deze zinnen vat José Saramago de essentie samen van deze in een roman gegoten aanklacht tegen sociale onderdrukking op middeleeuws niveau. Het landschap waarvan sprake, is dat van de Alentejo, het Latifundium in Zuid-Portugal. Het is het landschap van zij die verdwaald geboren worden, de landarbeiders die al eeuwenlang onder het juk van grootgrondbezitters en hun rentmeesters zuchten en amper weet hebben van wat er zich in de rest van het land afspeelt.

De familie Mau-Tempo, die we gedurende vier generaties volgen, zal pas na het verdwijnen van koninkrijk, republiek en dictatuur, uitzicht krijgen op een leefbaar bestaan, wanneer in 1974 de Anjerrevolutie losbreekt en de arme boeren tot landbezettingen overgaan en de doden en levenden in een aangrijpende finale samen optrekken. Tot die hoopvolle dagen volge…Lire la suite
Een familie-epos van vier generaties landarbeiders over een periode van circa 100 jaar in de arme Portugese provincie Alentejo, waar het grootgrondbezit de toon zette. Alle politieke veranderingen ten spijt – eerst de monarchie, dan de republiek, dan de militaire dictatuur tot aan de Anjer-revolutie – veranderde het lot van de landarbeider nauwelijks. Het was en bleef armoede troef. Saramago beschrijft de uitzichtloosheid van de armoede zeer treffend, gebruikmakend van de meeslepende stijl die hij voor het eerst in dit boek ontwikkelde. Die stijl kenmerkt zich door vermenging van het verhaal en de verteller, alsof het verhaal letterlijk wordt opgetekend uit de mond van de verteller. Saramago (Portugal, 1922) won in 1998 de Nobelprijs voor literatuur. Ofschoon dit boek al in 1980 verscheen, is het nu pas in het Nederlands vertaald. Mooie vertaling en verhelderend nawoord van Harrie Lemmens. Vrij kleine druk.

À propos de José Saramago

CC BY 2.0 - Image by Auteur inconnuUnknown author

José de Sousa Saramago est un écrivain et journaliste portugais, né le 16 novembre 1922 à Azinhaga (Portugal) et mort le 18 juin 2010 à Lanzarote (îles Canaries, Espagne). Il est le seul Portugais décoré du grand-collier de l'ordre de Sant'Iago de l'Épée et reste à ce jour l'unique auteur lusophone à avoir reçu le prix Nobel de littérature, en 1998.

Son livre L'Aveuglement figure sur la liste des 100 meilleurs livres de tous les temps établie en 2002 par le Cercle Norvégien du Livre, et son livre Le Dieu manchot figure sur la liste des 50 œuvres essentielles de la littérature portugaise établie en 2016 par le prestigieux Diário de Notícias.

Biographie

Fils de paysans pauvres du centre du Portugal, il est rapidement obligé d'a…En lire plus sur Wikipedia