Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Pocketatlas van afgelegen eilanden : vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen

Pocketatlas van afgelegen eilanden : vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen

'Schitterend geïllustreerde, anekdotische beschouwingen.' - Arjan Peters, de Volkskrant
'Een ideaal boek voor de leunstoelreiziger.' - NBD Biblion
Sujet
Eilanden
Titre
Pocketatlas van afgelegen eilanden : vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen
Auteur
Judith Schalansky
Traducteur
Goverdien Hauth-Grubben
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Atlas der abgelegenen Inseln
Édition
1
Éditeur
Utrecht: Signatuur, 2015 | Autres éditions
239 p. : ill. ; 17 cm
ISBN
9789056725358 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vingerreizen boven de wereldkaart

De Duitse schrijfster Judith Schalansky geeft zich in haar wonderlijke 'Atlas van afgelegen eilanden' over aan de zoete zonde van de islomanie. Ze delft merkwaardige mythes, anekdotes en verhalen op over vijftig desolate eilanden. En toont de dunne grens tussen paradijs en hel.

Wie is er bang voor islomanie? Gaat het om een onhebbelijke seksuele voorkeur of een nare geestesziekte? Nee, islomanie is een goedaardige afwijking, waar je meestal geen vlieg kwaad mee doet. Lijders aan islomanie voelen zich sterk aangetrokken tot eilanden, bij voorkeur van onherbergzame aard. Het was de Britse schrijver Lawrence Durrell die in zijn boek Reflections on a Marine Venus (1953) voor het eerst de vinger op het verschijnsel legde. Durrell omschrijft islomanie als een "zeldzame geestestoestand": "Er zijn mensen die op een of andere manier eilanden onweerstaanbaar vinden. Het besef dat ze zich in een klein, door de zee omzoomd universum bevinden, vervult hen met een onbeschrijflijke vervoering."

U denkt natuurlijk onmiddellijk - en terecht - aan de Nederlandse schrijver, tv-figuur en bibliofiel Boudewijn Büch (1948-2002). Hij stuwde op zijn eentje de nesofilie of insulafilie (zoals eilandgekte ook wordt genoemd) tot ongeziene hoogten en bezorgde ons er vier pracht…Lire la suite

Deze zeer verzorgde atlas van vijftig afgelegen eilanden bevat per eiland telkens twee pagina's. Rechts een kaart van het eiland in een azuurblauwe zee. De linkerpagina vermeldt de geografische positie, de afstand tot de naastbije eilanden of het vasteland, de oppervlakte en het aantal eventuele bewoners, de naam (soms in verschillende talen), een tijdlijn en bevat een verhaal. Dat is meestal een historische anekdote, soms betreffende de rol van het eiland in de literatuur. Alle kaarten zijn getekend op dezelfde schaal (ca. 1:100.000), zodat het ene eiland vrijwel de gehele kaart vult en het andere slechts een rondje in het midden vormt. Behalve een toeristische bestemming als Paaseiland kennen de meeste eilanden weinig bezoekers; veelal zijn ze haast onbereikbaar, onbewoond en ontoegankelijk of kenmerken ze zich door een bar klimaat. Een ideaal boek voor de leunstoelreiziger dus, vooral voor hen die geboeid werden door de boeken en tv-programma's van Boudewijn Büch. Met een verklaren…Lire la suite

À propos de Judith Schalansky

Judith Schalansky est une écrivaine et éditrice allemande née le 20 septembre 1980 à Greifswald.

L'astéroïde (95247) Schalansky est nommé d'après elle. Elle est membre de l'Académie des sciences et des lettres de Mayence depuis 2019.

Œuvres

  • Fraktur Mon Amour (2006)
  • Blau steht dir nicht (2008)
  • Atlas des îles abandonnées (en) (2009)
  • The Giraffe’s Neck (2011)
  • Verzeichnis einiger Verluste (2018)

Liens externes

Notes et références