Livre
Allemand

Verzeichnis einiger Verluste

Verzeichnis einiger Verluste

Genre:
Essayistisch-romaneske verhandeling van een 12-tal zaken die in de wereldgeschiedenis verloren zijn gegaan, zoals onder meer de Kaspische tijger en een schilderij van Caspar David Friedrich.
Titre
Verzeichnis einiger Verluste
Auteur
Judith Schalansky
Langue
Allemand
Éditeur
Berlin: Suhrkamp, 2018
251 p. : ill.
ISBN
9783518428245 (hardback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 7 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit met de Wilhem-Raabe Literaturpreis 2018 bekroond en kritisch geprezen boek van de Duitse schrijfster/vormgeefster (1980, Der Hals der Giraffe/De lessen van mevrouw Lohmark, 2011) is een essayistisch-romaneske verhandeling van een twaalftal zaken die in de wereldgeschiedenis verloren zijn gegaan, zoals onder meer de Kaspische tijger, een schilderij van Caspar David Friedrich of een in een Zwitsers bos aangelegde (o.m. erotische) encyclopedie. Boven op de feiteninleiding brengt de auteur net als in eerder werk talig virtuoos via verhaal, essay en persoonlijk onderzoek het verloren gegane weer tot leven. Zo volgt bijvoorbeeld op de feiten rond het verdwenen filmdebuut van de Duitse regisseur F.W. Murnau het relaas van een door Manhattan dwalende bejaarde Greta Garbo. Net als W.G. Sebald (Austerlitz) slecht ze op boeiende wijze de grens tussen feit en fictie. Hierbij vermijdt ze knap sentiment of nostalgie. Knap en streng door haarzelf vormgegeven (ieder hoofdstuk telt 16 bladzijden),…Lire la suite

À propos de Judith Schalansky

Judith Schalansky est une écrivaine et éditrice allemande née le 20 septembre 1980 à Greifswald.

L'astéroïde (95247) Schalansky est nommé d'après elle. Elle est membre de l'Académie des sciences et des lettres de Mayence depuis 2019.

Œuvres

  • Fraktur Mon Amour (2006)
  • Blau steht dir nicht (2008)
  • Atlas des îles abandonnées (en) (2009)
  • The Giraffe’s Neck (2011)
  • Verzeichnis einiger Verluste (2018)

Liens externes

Notes et références