Livre
Néerlandais

Draak Dries

Julia Donaldson (auteur), Axel Scheffler (dessinateur), Bette Westera (traducteur)
Draak Dries wil graag een gouden ster verdienen, hij is echter erg onhandig. Gelukkig krijgt hij hulp van meisje Annelies. Prentenboek in oblong met paginagrote kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Draken
Titre
Draak Dries
Auteur
Julia Donaldson
Dessinateur
Axel Scheffler
Traducteur
Bette Westera
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Zog
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2018 | Autres éditions
[32] p. : ill.
ISBN
9789025747909 (hardback)
Placing suggestion
Fantasiefiguren (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Draak Dries, Zog in het Engelse origineel, is een typisch Julia Donaldson-prentenboek, namelijk een stapelverhaal op rijm met grappige omdraaiingen van klassieke rollen en een verrassende wending op het einde. Het draakje Dries wil graag een gouden ster veroveren in zijn klas. Maar de opdrachten zijn geen sinecure en Dries is niet meteen de handigste. In het eerste jaar leert de klas vliegen en Dries vergeet wel eens dat er bomen in het bos staan. Bij het briesen (derde jaar) blaast hij zijn eigen vleugel in brand, en het vangen van een prinses (vierde jaar) is het lastigst van allemaal: 'maar ach, er waren koningen met speren en boze koninginnen en brutale bruine beren'. Gelukkig is er telkens de lieve Annelies, die Dries uit de problemen helpt met een pleister, pepermuntje of verband. In het vierde jaar offert ze zichzelf op: ze is namelijk een prinses en gaat graag met Dries mee. Dries krijgt zijn gouden ster en Annelies verzorgt de overige draken in de klas. Van de v…Lire la suite
Juf Draak geeft gouden sterren aan de beste drakenleerling van de klas. Draak Dries doet zijn uiterste best bij het leren vliegen, het leren brullen en het leren briesen. Dries stapelt echter mislukking op mislukking. Gelukkig redt meisje Annelies hem steeds uit benarde posities. Kan Annelies hem ook helpen als er een prinses veroverd moet worden? Oblong formaat prentenboek met schitterende acrylverf/inktillustraties. De in bonte kleuren geschilderde draken zijn kindvriendelijk en vertederend. Veel grappige details zitten in de platen verstopt. De tekst is vaak tweeregelig als distichon (vormt een volledige zin) of vierregelig als kwatrijn met gepaard rijm. Het eindrijm zorgt soms voor gezochte woordkeuze. De tekstuele herhalingen zijn aantrekkelijk. Auteur, illustrator en vertaler werkten al eerder succesvol samen, onder andere aan 'Mannetje Tak'. Kleuters zullen thuis of in een onderwijskundige setting plezier beleven aan dit aanstekelijke prentenboek. Vanaf ca. 4 jaar.

Draak Dries

In de drakenklas van juffrouw Draak zitten zes draakjes. Dries is één van hen. De beste van de klas krijgt na elke les een gouden ster. Dries zou zo graag ook een ster krijgen maar hij is een beetje een stuntel. Al van bij de eerste les, leren vliegen, gaat het fout. Maar dan komt het meisje Annelies en die verzorgt Dries. Hij reageert: ‘Bedankt,’ zei Dries, ‘je bent het liefste kind dat er bestaat. Nu moet ik ervandoor, want anders wordt de juffrouw kwaad.’ Een zinnetje dat we nog veel vaker zullen horen.
Ook in les twee, leren brullen, lukt het niet voor Dries en weer komt Annelies. Leren briesen loopt ook met een sisser af en Annelies komt weer brokken lijmen. Maar bij les 4, prinsessen vangen, grijpt Annelies een beetje vroeger in. Zij speelt voor prinses en laat zich maar al te graag vangen door Dries. Zo heeft Dries niet alleen een gouden ster maar ook zijn prinses te pakken. Les 5 is echter leren vechten met een ridder en die komt echt wel met de bedoeling om Annelies te …Lire la suite

À propos de Julia Donaldson

Julia Donaldson (née le 16 septembre 1948) est un auteur britannique de littérature jeunesse.

Biographie

Après des études de théâtre et de français, Julia Donaldson a travaillé quelques années dans l'édition et l'enseignement. Elle écrit aussi des chansons pour la télévision dont l'une donnera lieu à son premier livre jeunesse publié en 1993, A Squash and a Squeeze,. L'ouvrage est traduit en français sous le titre La ferme riquiqui.

En 2011, elle occupe la position de Children's Laureate et est faite membre de l'ordre de l'Empire britannique (MBE).

En 2020, l'auteure vit à Steyning en compagnie de son mari Malcolm, pédiatre en retraite.

Bibliographie

L'auteure a publié de nombreux livres pour enfants, parmi les…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions