Na alle ontberingen van de Tweede Wereldoorlog samen te hebben overleefd laat een vrouw in 1945 haar zevenjarige zoon alleen achter op een klein station in Vorpommern.
Titre
De middagvrouw
Auteur
Julia Franck
Traducteur
Goverdien Hauth-Grubben
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Die Mittagsfrau
Édition
21
Éditeur
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2012 | Autres éditions
382 p.
ISBN
9789028423466 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De middagvrouw van Julia Franck (geboren in 1970 in Oost-Berlijn, in 1978 uitgeweken naar de Bondsrepubliek Duitsland) werd in 2007 met de Deutscher Buchpreis bekroond. Het werk is nu verschenen in een vlotte Nederlandse vertaling van Goverdien Hauth-Grubben.

De proloog neemt ons mee naar Stettin, waar een hardwerkende jonge verpleegster en haar kind in 1945 geweld en honger trotseren, en naar een treinstation, waar de jonge moeder op de vlucht voor de Russen haar zevenjarige zoon Peter plots op het perron achterlaat en niet meer terugkomt. We beleven dit verhaal vanuit het perspectief van het kind. In de epiloog komt Peter als jonge man nog eens aan het woord: na vele jaren zonder ouderlijke liefde als knecht in het huis van zijn oom te hebben doorgebracht, krijgt hij zijn moeder plots nog eens te zien. Hij kan haar echter niet vergeven en wil niets van haar weten.

In de proloog, een boeiend kortverhaal, wordt een grote spanning opgebouwd: de vraag hoe het komt…Lire la suite
Heel boeiende en vaak ook aangrijpende roman in drie hoofdstukken met een proloog en een epiloog. Een moeder van joodse afkomst wil uit het naoorlogse door de Russen bezette Duitse gebied naar het westen vluchten en laat daarvoor haar nog jonge zoontje op een station achter. Zij heeft twee dochters, raakt steeds ernstiger verward en wil niets meer weten van haar ernstig gewonde man, een Duits officier, van wie zij ook op zijn sterfbed eigenlijk geen afscheid wil nemen. Haar dochters proberen haar naar vermogen bij te staan, maar moeten maar zien hoe zij een eigen bestaan kunnen opbouwen. Met de oudste lukt dit maar ten dele, ze heeft steeds meer behoefte aan verdovende middelen en krijgt een hechte relatie met een vriendin, die het ook al moeilijk heeft met zichzelf. De jongste blijkt uiteindelijk de sterkste. Als assistente in een apotheek kan zij haar zus aan het een en ander helpen, ze wil studeren, heeft haar eigen moeilijkheden, moet zich ten dele van zichzelf vervreemden en leid…Lire la suite

À propos de Julia Franck

CC BY-SA 2.0 - Image by Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Julia Franck est une romancière allemande née le 20 février 1970 à Berlin-Lichtenberg dans la République démocratique allemande.

Biographie

Elle est la fille de l'actrice Anna Katharina Franck et du metteur en scène Jürgen Sehmisch, la petite-fille de la sculptrice Ingeborg Hunzinger et l'arrière-petite-fille du peintre Philipp Franck.

En 1978, sa mère quitte Berlin-Est avec ses enfants par le Marienfelde et s'établit ensuite dans le Schleswig-Holstein à Rendsburg.

Elle effectue des études de droit, de philologie américaine, de littérature moderne allemande et de philosophie à l'Université libre de Berlin. Elle travaille ensuite comme femme de ménage, gardienne d'enfant, assistance à l'Université Libre, pigiste dans divers journaux et radio, ainsi que comme directrice adjointe à la Sender Freies Berlin.

Depuis 20…En lire plus sur Wikipedia