Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Filosofie en de zin van het leven

Julian Baggini (auteur)

Filosofie en de zin van het leven

Handleiding voor het nadenken over de zin van het leven.
Titre
Filosofie en de zin van het leven
Auteur
Julian Baggini
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
What's it all about ? : philosophy and the meaning of life
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2005
224 p.
ISBN
90-290-7622-4
Placing suggestion
170 (SISO) Filosofie ; Filosofie (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 20 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Julian Baggini pakt de "mythische en geheimzinnige vraag" naar de zin van het leven "reducerend" aan en herleidt ze tot een reeks eenvoudiger vragen naar de verschillende betekenissen van het leven. Eerst gaat hij na of de oorsprong van het leven (creationisme of oerknal), een toekomstig doel of een transcendentale realiteit, iets over de zin van het leven kunnen onthullen. Dan onderzoekt hij elementen die het leven zinvol kunnen maken: anderen helpen, de mensheid dienen, gelukkig zijn, succesvol worden, genieten van elke dag, de geest vrijmaken door verlies van het zelfgevoel. Ten slotte geeft hij mogelijke reacties op een zinloos leven.

De auteur reflecteert uitvoerig op deze thema's. Hij betrekt in zijn onderzoek filosofen als Aristoteles, Russell, Sartre, Kierkegaard, Descartes en Kant. Ook illustreert hij zijn visies met tientallen films, romans, popteksten en feiten uit het dagelijkse leven. Zelf beschouwt hij het geloof als 'niet-rationeel' (te onderscheiden van 'irratio…Lire la suite
Dit boek veronderstelt dat het menselijk leven zinvol is en wil ons helpen om uit te vinden wat die zin is. Vragen naar zin lijkt hopeloos moeilijk. Dat komt omdat we de zin meestal op verkeerde plaatsen zoeken. De natuurwetenschap legt bloot hoe het leven is ontstaan, maar uit die kennis laat zich niets afleiden over de zin van het leven. De bedoelingen van een schepper zijn irrelevant bij het bepalen van de zin van alles. De zin of betekenis die we zoeken is geen immanent of transcendent feit maar gewoon aanwezig in het dagelijks leven van iedereen. Voor een antwoord hoef je daarom ook niet uitzonderlijk wijs te zijn. Stel de juiste vragen, benader deze met een seculiere instelling en op rationele wijze, dan blijkt wat jouw leven zin geeft. Een interessant en toegankelijk boek, prijzenswaardig om het argumentatief gehalte.

À propos de Julian Baggini

Julian Baggini, né en 1968, est un philosophe britannique auteur de nombreux livres relatifs à la philosophie, écrits à destination du grand public.

Il est l'auteur de The Pig that Wants to be Eaten and 99 other thought experiments en 2005 et est le cofondateur et éditeur en chef de The Philosophers' Magazine. Il obtient son doctorat en 1996 de l'University College London et fait une thèse de philosophie sur l'identité personnelle. Il contribue à un grand nombre de journaux, magazines et s'exprime à la radio de la BBC.

Travaux

  • The Ego Trick: What Does It Mean To Be You? - Granta Books, 2011
  • Should You Judge This Book by Its Cover? - Granta, 2009
  • The Duck That Won the Lottery: And 99 Other Bad Arguments - Granta, 2008
  • Complaint - Profile, 2008.
  • Welcome to Everytown: a journey into the English mind - Granta, 2007.
  • Do You Th…En lire plus sur Wikipedia