Livre
Néerlandais

Het tumult van de tijd

Julian Barnes (auteur), Ronald Vlek (traducteur)
Fictieve biografie van de beroemde Russische pianist en componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975).
Titre
Het tumult van de tijd
Auteur
Julian Barnes
Traducteur
Ronald Vlek
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The noise of time
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, [2018] | Autres éditions
222 p.
ISBN
9789025451790 (ISBN sticker, hardback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de tang van het regime

ROMAN. De Russische componist Dmitri Sjostakovitsj werd door het Sovjetregime afwisselend verguisd en op handen gedragen. In Het tumult van de tijd legt Julian Barnes de innerlijke tweestrijd bloot van een geniaal kunstenaar in een totalitair regime.

Als Julian Barnes (°1946) met nieuw werk op de proppen komt, gaat dat niet ongemerkt voorbij. In 2013 haalde de Brit de voorpagina's van literaire bijlagen wereldwijd met de sublieme essaybundel Hoogteverschillen, over het verlies van zijn vrouw Pat Kavanagh, en met zijn voorgaande titel, Alsof het voorbij was (2011), sleepte hij de begeerde Man Booker Prize for Fiction in de wacht.

In Het tumult van de tijd begeeft Barnes zich opnieuw op het terrein van de fictie, al volgt hij de contouren van een waargebeurde geschiedenis. De schrijver laat de Russische componist Dmitri Dmitriëvitsj Sjostakovitsj (1906-1975) herrijzen en ontsluiert de innerlijke strijd die de componist kwelde onder het dictatoriale regime van Stalin.

Sjostakovitsj wordt geboren in Sint-Petersburg en uit zich op zijn negende, nadat zijn moeder hem aan de piano heeft gezet, als een muzikaal wonderkind. Na een scholing aan het conservatorium baart hij in 19…Lire la suite

Gekwaak en gekreun

Dmitri Sjostakovitsj voelde zijn hele leven lang de klauwen van het Sovjetregime in zijn vlees. Julian Barnes schreef een biografische roman over de componist en pianist: Het tumult van de tijd. 

Hij hield van het geluid van klokken die gelijktijdig slaan, van harmonie. Aan dat en zoveel meer ontbrak het Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975); in de USSR kende het leven voortdurend een verkeerd ritme.

Julian Barnes voert de componist in zijn jongste roman Het tumult van de tijd op als een man die bang was voor de doden, maar nog banger voor de levenden die op elk moment konden aankloppen om hem, schrijver van ontaarde muziek, op te pakken en voor altijd te laten verdwijnen. En het leven joeg hem meer schrik aan dan de dood: wie in leven is, kan misstappen begaan, kan de levens van anderen besmetten door foute keuzes te maken.

Barnes koos voor drie sleutelmomenten uit het leven van de componist: de jaren 1931, 1948 en 1960. Toen veranderde er telkens iets in de relatie tussen het regime, in het boek de Macht genoemd, en Sjostakovitsj. Daar ligt de focus en dus niet op het werk van de componist. In tegenstelling tot wat on…Lire la suite

Fictieve biografie van de beroemde Russische pianist en componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) van de bekende Engelse schrijver (1946) met van hem bekende thema’s als de werking van het lot en het geheugen, aangevuld met de vraag wat er van waarde overblijft (hier van een mens en zijn muziek) in een totalitair klimaat, dat van de Sovjet-Unie onder Stalin en de gevaarlijker kontkusserij bij de ‘dooi’ onder Chroetsjov. Barnes bouwt het op als een licht ironisch gebrachte fuga met drie hoofdthema’s in de vorm van drie schrikkeljaren die voor de componist bepalend waren: zijn vanwege formalisme afgewezen eerste opera in 1936 en de beschuldiging van een complot tegen Stalin; in 1948 het opgelegde en vernederende bezoek aan de VS (waar hij de bewonderde Stravinsky moet afvallen) en 1960 waarin hij gedesillusioneerd en vol gewetenswroeging onder zachte dwang toch nog partijlid wordt. Het verhaal is bekend, maar de ironie, de gelaagdheid (motieven en beelden krijgen door een schuivende c…Lire la suite

À propos de Julian Barnes

Julian Barnes, né le 19 janvier 1946 à Leicester, est un romancier, nouvelliste, essayiste et journaliste britannique publiant également des romans policiers sous le pseudonyme de Dan Kavanagh.

Biographie

Après des études de langues et de littérature au Magdalen College de l'université d'Oxford, il travaille comme linguiste pour l'Oxford English Dictionary. Il entreprend une carrière de journaliste pour le Times Literary Supplement et, à partir de 1977, pour la New Review. Il est aussi un collaborateur occasionnel du magazine The New Yorker. Parallèlement, en 1981, il publie un premier roman, Metroland (Prix Somerset-Maugham 1981) et, la même année, un premier roman policier, Duffy, sous le pseudonyme de Dan Kavanagh. Il publiera quatre romans policiers au total, toujours sous le même ps…En lire plus sur Wikipedia