Livre
Néerlandais

Iets aan te geven ? : berichten uit Frankrijk

Julian Barnes (auteur)

Iets aan te geven ? : berichten uit Frankrijk

Genre:
Essays van de francofiele Britse schrijver (1946- ) over o.a. de zangers Brassens en Brel, de filmers Truffaut en Godard, de Tour de France en de schrijver Flaubert.
Titre
Iets aan te geven ? : berichten uit Frankrijk
Auteur
Julian Barnes
Langue
Néerlandais
Titre original
Something to declare ?
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2001
254 p.
ISBN
90-450-0445-3

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 34 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In deze nieuwe bundeling beschouwingen laat Julian Barnes zijn erudiete en gevatte geest los op een divers aantal Franse thema's. Barnes, francofiel en Frankrijk-kenner, laat in deze uitgave wel twee gezichten zien.

De eerste helft bevat zes voor iedereen toegankelijke artikels, die getuigen van een grote kennis maar ook van een heldere journalistieke stijl. Vooral het voorwoord met herinneringen aan zijn jeugd en een bespiegeling over de achtergrond van zijn Frankrijk-liefde is onverwachts openhartig. Het stuk over de (doping-)Tour 2000 is eveneens verrassend, door het onderwerp en door de kennis en inzichten die worden geëtaleerd. Oerdegelijk zijn de stukken over chansonniers Brel, Vian en Brassens, of over de nouvelle vague. 'Tour de France 1907' over Edith Wharton als francofiele auto- en toerismepionier lijdt echter wat aan citaterigheid en ondanks Barnes' altijd heldere stijl doet het noest aan door de noodzaak van nogal wat voorkennis.

Dat geldt al helemaal voor …Lire la suite
Waarom is Engelsman Julian Barnes (1946) zo dol op Frankrijk? Hij vertelt het ons in een autobiografisch voorwoord tot deze bundel. Bijzonder, omdat Barnes altijd roept (ook in dit boek, in het stuk over Brel) dat het leven van een schrijver er niet toe doet ('Why aren't the books enough?'). In de eerste helft vinden we aanstekelijke stukken over de ondogmatische historicus Richard Cobb en diens voorkeur voor de Franse 'petits gens', over Brassens en Brel, de nouvelle vague in de Franse cinéma (Truffaut, Godard), de kookboekenschrijfster Elizabeth David en de nouvelle cuisine, en het dopinggebruik bij de Tour de France. De tweede helft van het boek gaat helemaal - hoe kan het ook anders bij de schrijver van 'Flauberts parrot' -over Gustave Flaubert: 'de schrijver voor schrijvers par excellence, vervolmaker van het realisme en assistent-schepper van de modernistische roman'. Er is veel over Flauberts brieven, de vrouwen in zijn leven en als afsluiting een verrukkelijk essaytje over Jus…Lire la suite

À propos de Julian Barnes

Julian Barnes, né le 19 janvier 1946 à Leicester, est un romancier, nouvelliste, essayiste et journaliste britannique publiant également des romans policiers sous le pseudonyme de Dan Kavanagh.

Biographie

Après des études de langues et de littérature au Magdalen College de l'université d'Oxford, il travaille comme linguiste pour l'Oxford English Dictionary. Il entreprend une carrière de journaliste pour le Times Literary Supplement et, à partir de 1977, pour la New Review. Il est aussi un collaborateur occasionnel du magazine The New Yorker. Parallèlement, en 1981, il publie un premier roman, Metroland (Prix Somerset-Maugham 1981) et, la même année, un premier roman policier, Duffy, sous le pseudonyme de Dan Kavanagh. Il publiera quatre romans policiers au total, toujours sous le même ps…En lire plus sur Wikipedia