Livre
Néerlandais
Beschrijving van drie levensfasen (scholier, student, vader) van een dertigjarige man, vanaf de jaren zestig.
Sujet
Mei '68
Titre
Metroland
Auteur
Julian Barnes
Traducteur
Else Hoog
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Édition
Tweede, herziene druk
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2020 | Autres éditions
232 p.
ISBN
9789025461836 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 43 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

London's Lifeline

Met Metroland in de hand reist journalist Hans Bouman door het Londense decor van Julian Barnes' debuutroman uit 1980, die net opnieuw is uitgebracht. Hoe ligt de Metropolitan Line uit het boek er tegenwoordig bij?

De Londense Underground is de bloedsomloop van de stad. In de ochtendspits zuigt hij vanuit de buitenwijken en de grote stations de nog slaperige kantoorarbeiders naar hun werkplekken, in de avondspits jaagt hij ze - loom en vermoeid - weer terug naar de periferie. Maar ook vóór de ochtendspits heerst op deze doordeweekse dag al een hectische drukte in Baker Street Underground Station, waar nog geen forenzen, maar wel scholieren de hallen, roltrappen en perrons bevolken - we leven enkele weken voor het woord 'corona' dagelijks op ieders lippen ligt en er van mensenmenigten geen sprake meer zal zijn.

Baker Street behoort tot de oudste undergroundstations van Londen. Het maakte deel uit van het eerste stukje ondergrondse spoorlijn, dat in 1863 werd geopend en Bishop's Road - het huidige Paddington Station - verbond met Farringdon Street. De spoorwegmaatschappij die de lijn aanlegde was de Metropolitan Railway. De undergroundlijn in kwestie heet nog steeds de Metr…Lire la suite

De hoofdpersoon, Christopher, vertelt in drie episoden over zijn groei naar de volwassenheid. Als puber - het is begin jaren '60 - zet hij zich, met zijn boezemvriend Toni, af tegen het kleinburgerlijk milieu van zijn ouders. In 1968 gaan ze van Engeland naar Parijs en ontdekken het leven, de liefde en het lanterfanten en leven nog steeds in een droomwereld. De Grote Gebeurtenissen van de jaren '60 gaan aan hen voorbij. Eenmaal volwassen zijn de vrienden uit elkaar gegroeid. Christopher is een eerzame, saaie burgerman geworden, Toni houdt vast aan z'n oude levensstijl. Een boeiende roman. Romandebuut uit 1992 van Barnes (1947), die voor 'Alsof het voorbij is' de Man Booker Prize 2011 kreeg. Deze tweede druk bevat een nieuw voorwoord van de auteur.

À propos de Julian Barnes

Julian Barnes, né le 19 janvier 1946 à Leicester, est un romancier, nouvelliste, essayiste et journaliste britannique publiant également des romans policiers sous le pseudonyme de Dan Kavanagh.

Biographie

Après des études de langues et de littérature au Magdalen College de l'université d'Oxford, il travaille comme linguiste pour l'Oxford English Dictionary. Il entreprend une carrière de journaliste pour le Times Literary Supplement et, à partir de 1977, pour la New Review. Il est aussi un collaborateur occasionnel du magazine The New Yorker. Parallèlement, en 1981, il publie un premier roman, Metroland (Prix Somerset-Maugham 1981) et, la même année, un premier roman policier, Duffy, sous le pseudonyme de Dan Kavanagh. Il publiera quatre romans policiers au total, toujours sous le même ps…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque