Daisy
Néerlandais

Toen de keizer nog god was

Julie Otsuka (auteur), Veerle Philippaerts (narrateur)
Na de aanval op Pearl Harbour worden een Japanse vrouw en haar twee kinderen gedeporteerd naar een interneringskamp in de woestijn van Utah.
Titre
Toen de keizer nog god was
Auteur
Julie Otsuka
Narrateur
Veerle Philippaerts  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Titre original
When the emperor was divine
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2002
1 cd
Durée
4:06
Éditeur original
De Bezige Bij
Note
Stem: Vrouw Vlaamse stem Livre converti

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Na de aanval op Pearl Harbour werden alle Amerikanen van Japanse origine geïnterneerd. Julie Otsuka vertelt in haar debuutroman over de internering van een Japanse vrouw en haar twee kinderen. Haar man is al eerder door de FBI gearresteerd. Voorafgaand aan hun deportatie wordt het tafelzilver in de tuin verstopt. De vrouw doodt en begraaft hun oude hond. De treinreis naar het kamp wordt door de dochter en het zoontje geregistreerd. Ondanks alle ellende levert dat onbevangen observaties op van medereizigers en van een wisselend landschap. Het kamp bevindt zich in de woestijn van Utah. Aan de oppervlakte is het kampleven niet onmenselijk wreed en de kinderen hebben plezierige momenten, maar Otsuka maakt de dieper liggende pijn wel voelbaar. Na de oorlog volgt de terugkeer naar het inmiddels verwaarloosde huis. Er is geen sprake van een hartelijk welkom. Hartverscheurend is de thuiskomst van de echtgenoot, een gebroken man. Het blijkt niet mogelijk om het leven op de oude voet voort te z…Lire la suite

À propos de Julie Otsuka

Julie Otsuka, née le 15 mai 1962 à Palo Alto en Californie, est une romancière américaine d'origine japonaise.

Elle est diplômée en art (1984) de l'Université de Yale et a été peintre avant de se consacrer à l'écriture, à l'âge de trente ans.

Son premier roman, Quand l'empereur était un dieu (When the emperor was divine), publié en 2003, évoque l'internement d'une famille d'origine japonaise aux États-Unis pendant la seconde guerre mondiale. Ce récit est inspiré de son histoire familiale.

Œuvres

  • Quand l'empereur était un dieu [« When the Emperor Was Divine »], trad. de Bruno Boudard, Éditions Phébus, coll. « D'aujourd'hui. Étranger », 2004, 180 p. (ISBN En lire plus sur Wikipedia