Livre
Néerlandais

Paus Franciscus in zijn eigen woorden

Citaten uit interviews en geschriften van de huidige paus.
Titre
Paus Franciscus in zijn eigen woorden
Auteur
Julie Schwietert Collazo Lisa Rogak
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Pope Francis in his own words
Édition
1
Éditeur
Amersfoort: BBNC Uitgevers, 2013
160 p.
ISBN
9789045315188 (paperback)
Placing suggestion
248.5 (SISO) Christendom ; Pausen - Vaticaan (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 21 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Julie Schwietert Collazo en Lisa Rogak, twee Amerikaanse auteurs, vonden het relevant om paus Franciscus, die op 13 maart 2013 verkozen werd, en die inderdaad een onverwachte en verfrissende indruk gaf bij zijn eerste optreden op het balkon van Sint-Pietersbasiliek in Rome, aan een breder publiek te presenteren. In Paus Franciscus in zijn eigen woorden stellen de auteurs meteen dat hij een ‘verpletterende indruk’ gaf door gewoon ‘buona sera’ te zeggen aan het op het plein verzamelde publiek, en na afloop van zijn verkiezing niet met de limousine, maar met de bus naar zijn gastverblijf te rijden.
Om hem beter te leren kennen zijn de auteurs in de archieven gedoken: vanaf 1992, de datum van zijn bisschopswijding in Buenos Aires, hebben ze zijn boeken en brieven, preken en toespraken doorgenomen en er thematisch korte citaten uit verzameld. De korte inleiding verwoordt de indruk die de meeste mensen intussen van hem al hebben via de media: bescheiden, voeten wassend van aidsp…Lire la suite
De twee Amerikaanse auteurs hebben in dit boek tachtig bladzijden korte en ultrakorte citaten – hoogstens zes regels – bijeengebracht van de huidige paus Franciscus over alle denkbare onderwerpen: geloof, kerk, Argentinië. politiek, euthanasie enzovoort. Het boek bevestigt het beeld van de man dat geleidelijk in de media is ontstaan: iemand die opkomt voor de armen en niet aan luxe hecht, maar het voegt weinig toe. De rest van het boek (zeventig bladzijden!) bestaat uit bronvermeldingen van de citaten: preken, brieven, websites, tijdschriften. De vraag is wat het nut is van deze omgekeerde kaartenbak. Een hulpboek voor kerkelijk journalisten? De minder oppervlakkig geïnteresseerde lezer heeft meer aan 'Paus Franciscus : leven en denken van Jorge Bergoglio' (2013)*, een bundel vraaggesprekken met de paus enkele jaren voordat hij werd verkozen.