Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Menselijke voorwaarden

Junpei Gomikawa (auteur), Jacques Westerhoven (traducteur)
Een Japanse pacifistische humanist probeert tijdens WO II tevergeefs om aan zijn idealen vast te houden.
Titre
Menselijke voorwaarden
Auteur
Junpei Gomikawa
Traducteur
Jacques Westerhoven
Langue
Néerlandais
Langue originale
Japonais
Titre original
Ningen no jōken
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2018
1428 p. : ill.
ISBN
9789028280304 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Verbeelding overbodig

Het magnifieke en ijzingwekkende Japanse epos over Kaji en Michiko is voor het eerst in het Westen verschenen, in Nederland. Een vertaalklus van tien jaar.

Jacques Westerhoven, die onder meer Haruki Murakami vertaalde, is er tien jaar mee bezig geweest: het in het Nederlands omzetten van het kolossale, tussen 1956 en 1958 gepubliceerde magnum opus van de buiten Japan onbekende auteur Junpei Gomikawa, pseudoniem van een zekere Shigeru Kurita (1916-1995).

'Waar vind je zo'n idioot als ik die zonder enige garantie dat het ooit wordt gepubliceerd een manuscript van een half miljoen woorden gaat produceren?', schrijft Westerhoven (70), gevraagd naar zijn motieven.

Sinds 1975 woont hij in Japan, waar hij bij toeval terechtkwam: zijn visum voor de Verenigde Staten verliep, hij zocht een tijdelijke verblijfplaats in de regio. Thans is hij emeritus hoogleraar Amerikaanse letterkunde aan de universiteit van Hirosaki, 700 kilometer ten noorden van Tokio.

Begin jaren tachtig wees een Japanse collega hem op de in zes banden gevatte semi-autobiografische oorlogsroman Ningen no joken, dat Westerhoven als Menselijke voorwaarden z…Lire la suite

Eerste Nederlandse, zelfs westerse vertaling van deze semi-autobiografische, episch-realistische anti-oorlogs- en (nogal melodramatische) liefdesroman (1956-58), het magnum opus van de Japanse auteur (pseudoniem van Shigeru Kurita, 1916-1995). De bestseller is een aanklacht tegen de Japanse agressie in de strijd tegen de Russen tijdens de Tweede Wereloorlog, met als decor de vazalstaat Mantsjoerije. De auteur onderzoekt of iemand ‘onder bepaalde voorwaarden nog wel mens kan zijn’. Dit aan de hand van de morele neergang van Kaji (en zijn geliefde Michiko). Als linkse pacifistische humanist in tijden van patriottisme leeft hij met een duivels dilemma. De voor de autoriteiten dwarse en koppige Kaji probeert onder corrupte en onmenselijke omstandigheden – eerst als personeelschef in een ertsmijn in het Kwantung-leger en later na ontsnapping uit een Russisch krijgsgevangenkamp tijdens een fatale zwerftocht huiswaarts – vergeefs vast te houden aan zijn idealen, maar moet uiteindelijk toch …Lire la suite

À propos de Junpei Gomikawa

Junpei Gomikawa (五味川 純平, Gomikawa Junpei), né le 15 mars 1916 et décédé le 8 mars 1995, est un écrivain japonais.

Junpei Gomikawa devient célèbre grâce à son roman Ningen no jōken. Le récit épique en six volumes sert de base à la trilogie cinématographique La Condition de l'homme (1959-61) du réalisateur Masaki Kobayashi. Gomikawa écrit également le roman original adapté au cinéma sous le titre Senso to ningen: Unmei no jokyoku (1970) de Satsuo Yamamoto. Il est lauréat du prix Kan Kikuchi en 1978.

Liens externes