Livre
Néerlandais
Na de Tweede Wereldoorlog doet een Britse vlieger onderzoek naar het lot van zijn vriend met wie hij maanden heeft doorgebracht in een psychiatrische kliniek van de SS.
Sujet
Psychiatrie
Titre
Het alfabethuis
Auteur
Jussi Adler-Olsen
Traducteur
Erica Weeda
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Alfabethuset
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2018 | Autres éditions
430 p.
ISBN
9789044621327 (paperback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In januari 1944 worden twee Britse piloten, James en Bryan, tijdens een verkenningsvlucht boven Duitsland neergeschoten. In de wetenschap dat ze noch door de burgerbevolking, noch door de militairen zullen worden ontzien, leggen zij hun uniformen af en tijdens een achtervolging slagen ze erin te ontkomen op een trein. Hun voorlopig toevluchtsoord blijkt een Rode-Kruistransport van gekwetste SS-officieren, op de terugweg van het Oostfront. Met vereende krachten liquideren ze een ziekenoppasser en werpen ze twee overleden patiënten uit de trein, wiens plaatsen ze prompt innemen. De lezer die bereid is deze nogal 'vrije salto' voor lief te nemen, zit goed voor een spannende tocht naar het hol van de leeuw, want de reis eindigt in het Alfabethuis, een psychiatrisch ziekenhuis midden in het vijandige Duitsland.
Maandenlang simuleren beide vluchtelingen een traumatische psychose die ook maar enige vorm van communicatie uitsluit. De omstandigheden in de instelling doorstaan een vergelij…Lire la suite
In 1944 worden twee Britse vliegers neergeschoten boven een geheim project in Duitsland. Ze slagen erin op een trein met oorlogsslachtoffers te springen en belanden zo in een psychiatrische kliniek van de SS bij Freiburg. Met een valse identiteit en door maandenlang te simuleren proberen zij te overleven, maar na zijn ontsnapping kan een van hen geen spoor meer terugvinden van zijn vriend. Jaren na de oorlog doet hij nog een poging en komt terecht bij moorddadige ex-medepatiënten. Behalve een spannend verhaal heeft de schrijver een verhaal geschreven over geëxperimenteer in en misbruik van de psychiatrie, en over de verhouding tussen patiënten die elkaar verdenken van het simuleren van krankzinnigheid. Hij kent de wereld der psychiatrie van binnenuit en heeft veel research gedaan voor dit boek. De lezer wordt onmiddellijk meegenomen naar overtuigend geschetste situaties en personen en zijn aandacht wordt ruim 400 pagina's vastgehouden. Bijna perfect dus. Kleine druk.

À propos de Jussi Adler-Olsen

Carl Valdemar Jussi Adler-Olsen, né le 2 août 1950 à Copenhague, est un écrivain danois.

Biographie

Depuis 2007, Jussi Adler-Olsen s'est spécialisé dans une série de romans policiers dont Dossier 64, qui a été la meilleure vente de livres en 2010 au Danemark ; ainsi il a reçu cette année-là la distinction du meilleur prix littéraire danois, le prix du club des libraires : les boghandlernes gyldne laurbær ou « lauriers d'or des libraires ».

Œuvres

Série Les Enquêtes du département V

Vol. 1 - Miséricorde (da) (Kvinden i buret, 2007). Trad. de…En lire plus sur Wikipedia