Livre
Néerlandais

Een leeuw in een kooi : de grenzen van het multiculturele Vlaanderen

Karel Arnaut (auteur), Sarah Bracke (auteur), Bambi Ceuppens (auteur)

Een leeuw in een kooi : de grenzen van het multiculturele Vlaanderen

Belgische wetenschapsbeoefenaars beschrijven in artikelen vanuit verschillende disciplines het onderwerp multiculturaliteit in Vlaanderen.
Titre
Een leeuw in een kooi : de grenzen van het multiculturele Vlaanderen / Karel Arnaut, Sarah Bracke, Bambi Ceuppens ... [et al.]
Auteur
Karel Arnaut Sarah Bracke Bambi Ceuppens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Meulenhoff/Manteau, 2009
231 p.
ISBN
9789085421894 (paperback)
Placing suggestion
313.1 (SISO) Multicultureel samenleven (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

België is niet alleen een bicultureel land, maar moet zich ook leren definiëren als een multicultureel land. Dat komt in veel aspecten van de samenleving naar voren: adoptie als raciaal onderwerp dat vaak gedomineerd wordt door economische bedoelingen; de opvallende afwezigheid van Congolezen (een ex-kolonie) in het huidige Vlaanderen; agressief homo-nationalisme in Nederlandse inburgeringstoetsen; de actie BOEH (Baas Over Eigen Hoofd) over de keuze voor het dragen van een hoofdoek; het populaire tv-programma van Jan Leijers 'Onder de multiculturele maatlat' etc. Al liggen de onderwerpen in België iets anders, de thematiek is exact hetzelfde als in Nederland. Dat maakt deze bundel artikelen ook zo interessant ter vergelijking. Een prikkelend, wetenschappelijk boek met scherpe vragen. Bevat eindnoten en een bibliografie.