Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De erfenis van oom Blaaskaak

Karel Smolders (auteur)

De erfenis van oom Blaaskaak

Public cible:
12-14 ans et plus
Genre:
Daneel vindt in het dagboek van zijn overleden oom aanwijzingen over een onopgeloste kunstroof. Samen met zijn vrienden gaat hij op onderzoek uit.
Titre
De erfenis van oom Blaaskaak
Auteur
Karel Smolders
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Clavis, 2004
168 p.
ISBN
90-448-0244-5

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het bekijken van de titeltjes van de verschillende hoofdstukken geeft al een beeld van het verhaal. Dikwijls lijken de kopjes twee aan twee op elkaar. Doordat Daneel in het dagboek van zijn overleden oom Patrick, of oom Blaaskaak, leest, volgen we meerdere verhaallijnen. In het dagboek vindt Daneel iets over een verloren schat, ergens op de plaats waar Daneel en zijn vrienden een actie opzetten om geld te verzamelen. Met een fietswedstrijd willen ze helpen om de operatie van hun vriend Joris in de Verenigde Staten mogelijk te maken. De organisatie vraagt veel van hun krachten, maar daarnaast ook nog aan die schat blijven denken, wordt Daneel bijna fataal. Gelukkig lopen beide avonturen goed af.

Het verhaal is knap opgebouwd: de dagboekfragmenten schetsen het leven van oom Blaaskaak en daarbij verneemt de lezer ook een en ander over de jaren '70. De actie voor Joris en alle avonturen die Daneel zelf beleeft, spelen in het heden. Beide verhaallijnen die van Daneels leven en die v…Lire la suite
Daneel vindt na het overlijden van zijn oom Patrick (oom Blaaskaak) diens oude dagboek. Daarin staan aanwijzingen met betrekking tot een verloren kunstschat. Daneel en zijn vrienden gaan onderzoek uit. Het avontuur van Daneel wordt hier en daar afgewisseld met de schuingedrukte dagboeknotities van zijn oom; deze beslaan enkele bladzijdes. Beide verhaallijnen zijn vanuit het perspectief van een jongere geschreven, maar door de stijl en woordgebruik is identificatie met de hoofdpersonen moeilijk. Het taalgebruik is niet dat van een tiener, de schrijfstijl is traag. De dagboeknotities doen niet realistisch aan en hebben dezelfde stijl als het verhaal van Daneel. De bladspiegel is vol. De harde kaft in voornamelijk bruine tinten toont een technisch niet geslaagde tekening van een jongen in een benarde situatie. Vanaf ca. 12 jaar.