Livre audio
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

'Beducht om zoveel schoons' : Jan Decleir leest Karel Van de Woestijne

Karel van de Woestijne (auteur), Jan Decleir (compilateur)

'Beducht om zoveel schoons' : Jan Decleir leest Karel Van de Woestijne

Keuze uit het werk van de Vlaamse dichter (1878-1929); met cd waarop acteur Jan Decleir de selectie voordraagt.
Titre
'Beducht om zoveel schoons' : Jan Decleir leest Karel Van de Woestijne / samenst. en voordracht Jan Decleir
Auteur
Karel van de Woestijne
Compilateur
Jan Decleir
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2005
1 cd + boek (56 p.)
ISBN
90-209-6274-4

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In ruim 40 minuten leest topacteur/regisseur Jan Decleir (Daens, Karakter) 22 gedichten voor van een van de grootste Vlaamse dichters, Karel Van de Woestijne (1878-1929). In het tekstboekje kan men de gedichten meelezen, maar de cijfers van de index verwijzen uitsluitend naar de tracks op de cd (wat het lastig maakt om een gedicht op te zoeken in het tekstboekje). Het is dus duidelijk een boekje bij de cd. De helft van de gedichten komt uit ‘Het Vader-Huis’ (1903), waarvan men in de bronnen overigens niet kan terugvinden uit welk jaar die titel stamt omdat verwezen is naar de (verzamelde) ‘Werken’. De gedichten zelf – afgedrukt per pagina, in kleine letter met veel wit - zijn buitengewoon ernstig en zwaar, somber, droef, rond de thema’s liefde en sterven, en veel persoonlijk worstelen. Geschreven in een barokke stijl en voorgelezen met sonore en bijna monotone stem: '‘k Ben eenzaam-droef, in ’t geel-teêr avond-dalen...' In dezelfde reeks verschenen: Jan Decleir leest Paul van Ostaijen…Lire la suite

À propos de Karel van de Woestijne

Karel van de Woestijne, né à Gand le 10 mars 1878 et mort à Zwijnaarde le 24 août 1929, est un écrivain belge d'expression néerlandaise, frère aîné du peintre Gustave van de Woestijne.

Biographie

Premières années

Le père des Van de Woestijne, un industriel gantois, meurt en 1890. Issu d'une famille bourgeoise, Karel van de Woestijne fait ses études secondaires à l'Athénée royal de Gand, situé à l'Ottogracht. Rétif à y suivre les cours à l'Université de Gand, insoucieux de diplômes mais plus que quiconque assoiffé d'étude, il y étudie cependant la philologie germanique. Il y entre en contact avec le symbolisme français.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions