Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Het oog van de zon : Egyptische verhalen

Karel Verleyen (author (main)), Frank Leys (auteur), André Sollie (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
Een leerling in het Alexandrijnse Mouseion laat zich steeds meer meeslepen door de verhalen over het oude Egypte die hij er onder ogen krijgt. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Het oog van de zon : Egyptische verhalen
Author (main)
Karel Verleyen
Auteur
Frank Leys
Dessinateur
André Sollie
Langue
Néerlandais
Édition
2de dr.
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 1999 | Autres éditions
182 p. : ill.
ISBN
9065658459 9789065658456 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Edelstenen tussen het zand

Het verleden tot leven brengen. Informatie en avontuur verzoenen. Dat zijn de twee uitdagingen die Karel Verleyen en Frank Leys in Het oog van de zon op een geslaagde manier hebben aangepakt.

Hoofdfiguur van het verhaal over het oude Egypte is Collantus, een jonge Griek die bij het begin van de vijfde eeuw als schrijver naar het Mouseion in Alexandrië komt om er te werken voor Hypatia, een vermaarde geleerde en filosofe. Aan boord van het schip dat hem naar Egypte brengt, ontmoet hij de aantrekkelijke Aset. Zij zorgt voor een tweede verhaaldraad, met een vleugje romantiek.

Hypatia ontdekt al snel Collantus' bijzondere gaven als verteller. Hij kan de eeuwenoude teksten doen leven. Op een dag neemt Hypatia hem mee naar de piramiden van Gizeh. Om de teksten die hij ter studie kreeg, tot leven te wekken, leeft hij zich in in de figuur van een beeldhouwer uit de tijd van koning Cheops. Zo maakt de lezer de bouw van de piramide, de ellendige arbeidsomstandigheden en de begra…Lire la suite

Raamvertelling rond de laatste dagen van de filosofe Hypatia (ca. 370-415 n.Chr.), die o.m. werkt in het Alexandrijnse Museion. Twee (gefingeerde) leerlingen, Collanthus en Intef, en later ook het meisje Aset op wie Collanthus verliefd wordt, krijgen er van haar opdracht manuscripten te kopiëren en elkaar te vertellen. Deze genrekeus is ingenieus daar de verspreide vertelstof door de ineenvlechting van het omvangrijkere historische kaderverhaal, voorzien van talrijke dialogen en spelend in een tijd waarin het christendom machtig wordt, met de (beperktere) bloemlezingen uit de fragmentarische Egyptische literatuur samengebundeld wordt. Zo worden motieven aangereikt om de oude teksten (schuingedrukt) te vertellen, waardoor de doelgroep gemotiveerd en geïnteresseerd raakt in de oude Egyptische cultuur. Een van de bekendere vertellingen is "De wraak van Hathor". Tenslotte leidt de ontdekking dat Egyptische literatuur de achtergrond en voedingsbodem vormt van bepaalde bijbelse expressies o…Lire la suite