Livre
Néerlandais

Lien mag naar oma

Karel Verleyen (auteur), Erika Cotteleer (dessinateur)
Lien is met haar tante op weg naar oma, maar tante let niet goed op. Opeens is Lien alleen in de bus. Vanaf ca. 7 jaar.
Niveau de lecture
AVI 3
Titre
Lien mag naar oma / Karel Verleyen ; met tek. van Erika Cotteleer
Auteur
Karel Verleyen
Dessinateur
Erika Cotteleer
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2001
30 p. : ill.
ISBN
90-6565-991-9

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een duidelijk gegeven, een herkenbaar gevoel en een eenvoudige verwoording, dat lijkt Verleyens recept te zijn voor een boekje voor beginnende lezers. Lien mag naar oma, daar eet ze altijd lekkere taratata. Tante Jo zal haar brengen met de bus. Maar dan ziet tante een aardige jongen, ze kussen zo lang dat ze niet merken dat de bus vertrekt, met Lien erin. Bij de witte toren stapt Lien uit, ze weet dat die halte dicht bij oma is. Hoe goed ze ook oppast, ze loopt verloren. Gelukkig helpt een vriendelijke mevrouw haar, en gelukkig is ze niet bang van grote honden.

Verleyen vindt een behoorlijk evenwicht tussen de weergave van gebeurtenissen en gevoelens en maakt die emoties vooral duidelijk in wat Lien doet en denkt: "haar lip wordt lang" in plaats van "ze voelt zich verdrietig". Ook de ontmoeting tussen tante Jo en de jongen is suggestief en door woorden als 'opeten' en 'bips' ook grappig voor kinderen: "Ze springt naar buiten. Recht in de armen van de jongen. Ze pakt zijn hoofd …Lire la suite
Omdat haar ouders haar niet zelf naar oma kunnen brengen, wordt tante Jo ingeschakeld voor de klus. Die let echter onderweg niet goed op, waardoor Lien helemaal alleen in de bus terecht komt. Hoewel ze bij de juiste halte uitstapt, is het nog een heel gezoek voordat ze veilig bij oma belandt. De illustraties zijn afwisselend in kleur en in zwartwit en zijn opgezet in krachtige lijnen. Ze laten weinig details zien. De tekst is in de illustraties geplaatst, wat hier en daar de leesbaarheid niet ten goede komt. Leuk verhaal voor beginnende lezers vanaf ca. 7 jaar.

Suggestions