Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
Als een jongen in de 16e eeuw bezocht wordt door engelen, wijdt hij de rest van zijn leven aan de studie van deze wezens.
Sujet
Engelen, Bijbel, God
Titre
Engelen vallen langzaam
Auteur
Karl Ove Knausgård
Traducteur
Marianne Molenaar
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
En tid for alt
Éditeur
Breda: De Geus, 2014 | Autres éditions
574 p.
ISBN
9789044532937 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hoofdbestanddeel van dit omvangrijke boek is een knappe studie over de 16e-eeuwse Bellori, die zijn leven wijdde aan het zoeken naar engelen, het onderzoeken van hun aard en van hun relatie tot God en mensen. De Noorse schrijver (1968) onderbreekt deze verhandeling meermalen door de bijbelverhalen van Kaïn en Abel en van Noach en Lot romantiserend uit te breiden, waarna hij er ten slotte nog in Noorwegen spelende verhaalfragmenten aan toevoegt. Wanneer nu de lezer ontdekt dat Bellori een fictieve figuur is en de studie dus een roman, begint het heterogene geheel samenhang en diepte te krijgen. Het gaat over de mens, zijn verhouding tot het concreet-goddelijke (God, Jezus, engelen) en tot zijn medemensen. Over zijn zoeken zich in het leven te situeren en over zijn eenzaamheid. Bellori vond zijn engelen op aarde, na de dood van God, verworden tot twistzieke aardlingen. Blijkens het slot metamorfoseerden ze uiteindelijk zelfs wellicht tot krijsende meeuwen. De betekenis van de fascineren…Lire la suite

Engelen vallen langzaam – Karl Ove Knausgard

De Noorse schrijver Karl Ove Knausgard kennen we vooral van zijn 6-delige autobiografische roman Mijn strijd. In zijn in 2010 verschenen roman Engelen vallen langzaam pakte hij het ook al groots aan. In net geen 600 bladzijden gaat hij op een bijzonder overtuigende wijze, en met eenzelfde onbescheiden vanzelfsprekendheid als Harry Mulisch in De ontdekking van de hemel, op zoek naar de oorsprong en ondergang van de engelen. Knausgard schrijft over de zeldzame ontmoetingen tussen mensen en engelen, romantiseert bijbelverhalen zoals dat van Kaïn en Abel en van het bouwen van de Ark van Noach en verplaatst enkele van de sleutelscènes uit het Oude Testament naar Noorwegen. Wie de eerste delen van 'Mijn strijd' las, zal in 'Engelen vallen langzaam' regelmatig fragmenten herkennen: de jonge Kaïn en Abel doen wel heel hard denken aan de jonge Karl Ove en zijn broer Yngve.

À propos de Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (/kɑɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔɾ/), né le 6 décembre 1968 à Oslo, est un romancier norvégien connu pour son cycle de romans autobiographiques intitulé Mon combat (en norvégien Min kamp).

Biographie

Karl Ove Knausgård a été élevé à Tromøya (Arendal) et à Kristiansand. Il étudie l'art et la littérature à l'université de Bergen. Il publie son premier roman, Ute av verden, en 1998 et reçoit pour son livre le prix de la Critique. Son deuxième ouvrage, En tid for alt, publié en 2004 reçoit lui aussi de multiples prix (il est même en nomination au International IMPAC Dublin Literary Award) et un accueil critique favorable. C'est ainsi que le journal Dagbladet le classe en 2006 dans sa liste des 25 meilleurs romans publiés dans les …En lire plus sur Wikipedia