Brieven die de auteur voor zijn ongeboren dochter schreef waarin de wereld in haar alledaagsheid wordt getoond om zich daar als schrijver, opnieuw over te verwonderen.
Titre
Herfst
Auteur
Karl Ove Knausgård
Dessinateur
Vanessa Baird
Traducteur
Marin Mars
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Om høsten
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2016 | Autres éditions
277 p. : ill.
ISBN
9789044536331 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Knausgård light

Verhalen. In Herfst schrapt Karl Ove Knausgård zoals aangekondigd de fictie uit zijn literatuur. Het resultaat is licht: opvallend vrolijk, maar soms oninteressant.

Herfst is, na de zes delen van Mijn strijd en het brievenboek Uit & thuis, al het achtste boek dat Karl Ove Knausgård publiceert sinds 2009. Na zeven jaar en meer dan 4.000 pagina's dringt zich de vraag op waarin de kracht zit van de man die in de laatste zin van Vrouw, het laatste deel van Mijn strijd, meldde te genieten van het idee geen schrijver meer te zijn.

Er zijn natuurlijk de sensatiezucht van de lezers en de commerciële dynamiek die de hype opwekt en aanzwengelt. Maar Knausgård is in de eerste plaats een bijzonder getalenteerd schrijver, die lezers duizenden pagina's kan meeslepen. Al vanaf Engelen vallen langzaam, de roman voor Mijn strijd, gebruikt hij een elegante afwisseling tussen verhalende romanpassages en essayistische reflectie.

Logische stap

Dat culmineerde in Vrouw in een essay van 450 pagina's over taal in het nazisme. Dat paste in zijn radicaal antiliterair programma: Knausgård wilde de wer…Lire la suite

Na de fenomenale en verslavende serie ‘Mijn strijd’, waarin het er op het einde even op leek dat Knausgård het schrijven eraan had gegeven, is er nu het eerste deel van een nieuwe reeks, ‘De vier seizoenen’ getiteld. In dit eerste deel schrijft Karl Ove brieven aan zijn ongeboren dochter, zijn vierde kind, en verkent vervolgens in kleine essays de wereld voor haar. Hij wil voor de ongeborene de wereld in woorden oproepen, de wereld zoals die is, het alledaagse en daardoor moet hij daar zelf (opnieuw) oog voor krijgen. De drie herfstmaanden zijn de overkoepelende delen van het boek; dingen, dieren, gebruiken en in veel mindere mate mensen worden beschreven. Uiteenlopende onderwerpen als benzine, kwallen, ambulances, schaamlippen, de wilg, en braken komen aan de orde. Het is alsof rekwisieten van het toneel waarin de dochter zal gaan functioneren worden gewogen. Mooie observaties staan daarbij, herkenning ook van zaken uit ’Mijn strijd’. Minder verslavend dan de eerdere serie, maar miss…Lire la suite

À propos de Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (/kɑɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔɾ/), né le 6 décembre 1968 à Oslo, est un romancier norvégien connu pour son cycle de romans autobiographiques intitulé Mon combat (en norvégien Min kamp).

Biographie

Karl Ove Knausgård a été élevé à Tromøya (Arendal) et à Kristiansand. Il étudie l'art et la littérature à l'université de Bergen. Il publie son premier roman, Ute av verden, en 1998 et reçoit pour son livre le prix de la Critique. Son deuxième ouvrage, En tid for alt, publié en 2004 reçoit lui aussi de multiples prix (il est même en nomination au International IMPAC Dublin Literary Award) et un accueil critique favorable. C'est ainsi que le journal Dagbladet le classe en 2006 dans sa liste des 25 meilleurs romans publiés dans les …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions