Brieven die de auteur voor zijn dochter schreef waarin de wereld in haar alledaagsheid wordt getoond.
Titre
Winter
Auteur
Karl Ove Knausgård
Dessinateur
Lars Lerin
Traducteur
Marin Mars
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Om vinteren
Éditeur
Amsterdam: De Geus, © 2016 | Autres éditions
307 p. : ill.
ISBN
9789044536355 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 250 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De wereld van Anne

Non-fictie. In zijn seizoenencyclus richt Karl Ove Knausgård zich tot zijn pasgeboren dochter.

Na zijn internationaal succesvolle zesdelige romancyclus Mijn strijd, die hij in amper twee jaar tijd publiceerde, kwam de Noorse schrijver Karl Ove Knausgård in een tijdspanne van minder dan één jaar alweer met zijn volgende cyclus, over de vier seizoenen. Zijn Nederlandse vertaalster, Marin Mars, volgt dat stevige tempo: het tweede deel, Winter, ligt drie maanden na Herfst al in de winkels.

Het opzet van Winter is vergelijkbaar met dat van Herfst: een bestaand persoon, Karl Ove Knausgård, vertelt zestig korte verhalen over objecten en concepten, doorspekt met reflecties. Ze zijn opnieuw gericht aan Anne, zijn vierde kind, dat in dit deel gezond en wel geboren wordt.

Net als in Herfst rijdt Knausgård zich in Winter vast in het format. Hij wil zijn dochter laten kennismaken met zijn blik op het leven en de wereld, haar in een persoonlijk naslagwerk laten lezen hoe de wereld was toen zij geboren werd.

Soms richt hij z…Lire la suite

Dit boek is het tweede deel* van ‘De vier seizoenen’-reeks. Ieder hoofdstuk is op te vatten als een brief van de auteur (1968) aan zijn jongste dochter, waarin hij haar op zijn manier de wereld uitlegt. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan bod: gezinsleven, wattenstaafjes, de jaren zeventig, jeugdherinneringen, de natuur, kerstcadeaus, seksuele begeerte, menselijke relaties, ondergrondse brandkranen, winter in Noorwegen en Zweden, sneeuwsoorten, munten etc. De auteur is een zeer scherp observator en weet met zijn diepgaande en bewonderenswaardig rake bespiegelingen een gevoelige snaar te raken. Hij beschikt over een groot inbeeldingsvermogen en durft zijn zwakke kanten te laten zien. Spitsvondig, nostalgisch en filosofisch, zonder ook maar een moment hoogdravend te zijn. Het boek is prachtig vormgegeven met een gestoffeerde harde kaft, een lint als boekenlegger en sfeervolle, ietwat duistere aquarellen van Lars Lerin. De Noorse auteur wordt beschouwd als een van de grootste sc…Lire la suite

À propos de Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (/kɑɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔɾ/), né le 6 décembre 1968 à Oslo, est un romancier norvégien connu pour son cycle de romans autobiographiques intitulé Mon combat (en norvégien Min kamp).

Biographie

Karl Ove Knausgård a été élevé à Tromøya (Arendal) et à Kristiansand. Il étudie l'art et la littérature à l'université de Bergen. Il publie son premier roman, Ute av verden, en 1998 et reçoit pour son livre le prix de la Critique. Son deuxième ouvrage, En tid for alt, publié en 2004 reçoit lui aussi de multiples prix (il est même en nomination au International IMPAC Dublin Literary Award) et un accueil critique favorable. C'est ainsi que le journal Dagbladet le classe en 2006 dans sa liste des 25 meilleurs romans publiés dans les …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions