Livre
Néerlandais

Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch

Karl Ove Knausgård (auteur), Sofie Maertens (traducteur), Michiel Vanhee (traducteur)

Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch

Essay in drie delen over de Noorse schilder Edvard Munch (1863-1944) door de bekende Noorse schrijver die in 2017 curator was van een grote tentoonstelling over Munch in Oslo.
Titre
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak : een boek over de werken van Edvard Munch
Auteur
Karl Ove Knausgård
Traducteur
Sofie Maertens Michiel Vanhee
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Så mye lengsel på så liten flate : en bok om Edvard Munchs bilder
Titre parallèle
Zoveel verlangen op zo'n klein oppervlak
Éditeur
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2018
254 p. : ill.
Note
Variante titel ontleend aan omslag
ISBN
9789025309008 (hardback)
Placing suggestion
Noorwegen 737.8 (SISO) Beeldende kunstenaars ; Beeldende kunstenaars (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Essay in drie delen over de schilder Munch door zijn landgenoot en schrijver Knausgård, die vooral bekend is van zijn zesdelige romancyclus ‘Mijn strijd’. De auteur was in 2017 curator van een grote Munch-tentoonstelling in Oslo. In dit boek valt te lezen hoe hij die expositie voorbereidde, met welke Munchkenners hij sprak en welke literatuur hij las. Maar daarnaast is het een zeer persoonlijk verslag van de beleving van het werk van de schilder in wie hij een zielsverwant ziet. Knausgård bespreekt vooral kleinere, minder bekende schilderijen en de verschillen tussen vroege en late versies van eenzelfde werk. In meer filosofische uitweidingen is hij soms wat zweverig, maar vooral als hij vertelt over ontmoetingen met anderen en over wat hij herkent in zichzelf wordt het verhaal meeslepend. Van veertien besproken doeken zijn kleurenafbeeldingen opgenomen. Helaas ontbreken een namenregister en een index met paginaverwijzingen van alle besproken werken.

À propos de Karl Ove Knausgård

Karl Ove Knausgård (/kɑɭ ˈuːvə ˈknæʉsˌgɔɾ/), né le 6 décembre 1968 à Oslo, est un romancier norvégien connu pour son cycle de romans autobiographiques intitulé Mon combat (en norvégien Min kamp).

Biographie

Karl Ove Knausgård a été élevé à Tromøya (Arendal) et à Kristiansand. Il étudie l'art et la littérature à l'université de Bergen. Il publie son premier roman, Ute av verden, en 1998 et reçoit pour son livre le prix de la Critique. Son deuxième ouvrage, En tid for alt, publié en 2004 reçoit lui aussi de multiples prix (il est même en nomination au International IMPAC Dublin Literary Award) et un accueil critique favorable. C'est ainsi que le journal Dagbladet le classe en 2006 dans sa liste des 25 meilleurs romans publiés dans les …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions