Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Mooier dan de vlek

Karla Stoefs (auteur)

Mooier dan de vlek

Public cible:
12-14 ans et plus
Er zit een grote lelijke vlek op Yasmines (13, ik-figuur) gezicht. Jarenlang weet ze zich staande te houden tussen de pestende of haar negerende klasgenoten, totdat Samuel haar wereldje binnenkomt. Vanaf ca. 13 jaar.
Titre
Mooier dan de vlek
Auteur
Karla Stoefs
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2008
56 p.
ISBN
9789059082854 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Yasmine, een meisje van 13, is geboren met een zwarte vlek op haar gezicht. Achtergelaten door haar moeder, woont ze samen met haar oom op de bovenverdieping van een herenhuis. Oom is een nachtelijke stroper, een goedige lobbes die de kleine Yasmine in een droomwereld laat leven. Die wereld visualiseert hij met een spel kaarten en een muziekdoos. Af en toe worden zij geholpen door Min, een zwijgzame, Russische vrouw, die Yasmine leert dansen. Zolang ze klein is, danst ze als een elfje of prinsesje. Maar bij het opgroeien, spat de droomwereld uit elkaar: "Het was alsof de vlek de zon wegnam". De kinderen op school pesten of negeren haar en ze gaat door een hel, waaruit ze met de speelkaarten en het dansen niet meer kan ontsnappen. De komst van de meest geniepige pestkop Samuel leidt tot een bijna ultieme dans.

Dit verhaal is het aangrijpende relaas van een meisje dat genadeloos de gevolgen van het anders zijn ontdekt. Het is ook het verhaal van een groei, van de stap van kind …Lire la suite
Yasmine (13) is door haar moeder achtergelaten bij een wereldvreemde oom, die op een zolderverdieping van een oud huis woont. Ook is daar een huishoudster die nooit praat. Yasmine leeft in een droomwereld totdat zij naar school moet en dan blijkt dat de vlek op haar gezicht haar tot een ‘outcast’ maakt. Om aan de pijn te ontsnappen gaat ze ‘s nachts dansen. Als op de middelbare school Samuel in haar leven komt, wordt ze ruw geconfronteerd met de werkelijkheid. Een in ik-stijl geschreven aangrijpend relaas over een meisje dat door haar vlek gepest en buitengesloten wordt. Door haar ongewone situatie thuis, staat ze er helemaal alleen voor. Aan het eind van het boek ligt hoop in het verschiet. Het relaas is geschreven vanuit de observaties en gevoelens van het meisje. De gebeurtenissen moet de lezer daarmee zelf invullen, wat het lezen voor de doelgroep moeilijk maakt. Ook de stijl van schrijven is niet gemakkelijk. Het boekje is dun; de letters zijn groot gedrukt, er is een ruime inter…Lire la suite

Mooier dan de vlek

Jasmine woont samen met haar oom op de zolderverdieping van een herenhuis. Daar leeft ze in een veilige wereld vol dromen. Op school wordt ze echter gepest omwille van een donkere vlek in haar aangezicht. Ze kan het aan dankzij een wonderlijke muziekdoos en door te dansen. Op een dag komt Sam in haar leven. Hij wacht het juiste moment af en zodra hij haar zwakke plek kent, slaat hij heel hard toe. Uiteindelijk gaat ze met haar oom naar een plastisch chirurg. Een nieuw leven zonder vlek begint! Het boek bestaat uit drie hoofdstukken: 'Het begin': de gelukkige periode. 'Het midden': periode van pesten, het aanvoelen van het anders zijn en de wanhoop. 'Het einde': de nieuwe ik, de stap is gezet. Het is een zeer goed verhaal rond pesten en het aanvaarden van het anders zijn. Poëtisch geschreven bovendien, in de ik-vorm.