Livre
Néerlandais

Kunnen heksen heksen ?

Kathleen Vereecken (auteur), Sylvia Weve (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Allerlei wetenswaardigheden over sprookjesheksen en echte heksen, voorzien van enge zwartwittekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Kunnen heksen heksen ? / Kathleen Vereecken ; met tek. van Sylvia Weve
Auteur
Kathleen Vereecken
Dessinateur
Sylvia Weve
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2002
104 p. : ill.
ISBN
90-451-0271-4
Placing suggestion
908.5 (SISO) Over sprookjes en fantasiefiguren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het fenomeen heksen blijkt een schier onuitputtelijke inspiratiebron voor geslaagde en minder geslaagde boeken te zijn. Kathleen Vereecken schreef er een informatief jeugdboek over dit onderwerp. In 14 hoofdstukjes schetst ze de geschiedenis van de hekserij in Europa, van de Grieken en de Romeinen tot de moderne witte heksen.

Uitgangspunt van haar betoog vormt het stereotiepe beeld dat kinderen over heksen hebben, een beeld dat mede bepaald werd door het populaire grimmse sprookje van 'Hansje en Grietje'. In het derde hoofdstuk 'Betoverende ogen' wordt dit iconografisch beeld punt voor punt ontkracht. Puntmutsen werden door zowat alle vrouwen in de 16e eeuw gedragen. Bezemstelen waren eeuwenlang een gewoon gebruiksvoorwerp in elk huis. De meeste oude mensen hadden een ingevallen mond en bruinige tanden omdat er nog geen tandartsen waren. Er waren evenmin kappers die piekerig haar behandelen, of schoonheidsspecialisten die wratjes wegnamen. Ik mis een even helder hoofdstukje waa…Lire la suite
In veertien hoofdstukken worden heksen uit (al dan niet klassieke) verhalen, historische heksen, moderne heksen en verschillende zaken die met hekserij te maken hebben (zoals heksendieren, de duivel en halloween), behandeld. De zwartwitillustraties van Sylvia Weve, zowel de paginagrote (dertien) als de vignetten, zijn erg goed (lees: erg eng). De tekst leest vlot. Kortom een aardig, zeer informatief boek over heksen, dat de lezer bijna volledig informeert over dit onderwerp. Wel wordt een hoofdstuk over heksen in films en in (kinder)boeken gemist. Desondanks is dit boek een aanrader. Kathleen Vereecken schreef eerder twee kinderboeken, Kleine Cecilia en Wreed Schoon. Met register. Vanaf ca. 10 jaar.

À propos de Kathleen Vereecken

Kathleen Vereecken (née à Gand le 14 décembre 1962) est une auteure belge de livres pour enfants.

Elle a remporté plusieurs prix pour son travail, notamment les Boekenleeuw (2010) et Woutertje Pieterse Prijs (2019).

Biographie

Vereecken est née en 1962 et est l'aînée d'une sororité de quatre filles.

Elle a travaillé comme journaliste pour divers magazines féminins ainsi que pour le journal De Standaard.

Aujourd'hui, elle combine son travail d'auteur avec celui de journaliste indépendante.

Carrière

Vereecken a publié son premier livre, Het raadsel in het fluisterbos, en 1993, une histoire qu'elle a soumise à un concours de littérature pour enfants,.

Deux autres livres, Alle kleuren…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions