Livre
Néerlandais

Waarom draagt de rechter een jurk ? : vragen van en voor kinderen over rechtspraak

Katrien Vandewoude (auteur), Ilse Loodts (dessinateur)

Waarom draagt de rechter een jurk ? : vragen van en voor kinderen over rechtspraak

Public cible:
9-11 ans et plus
Antwoorden op vragen over allerlei zaken die met rechtspraak te maken hebben. Met kleurenfoto's en gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 10 jaar.
Sujet
Recht, Rechters
Titre
Waarom draagt de rechter een jurk ? : vragen van en voor kinderen over rechtspraak / Katrien Vandewoude ; ill. Ilse Loodts
Auteur
Katrien Vandewoude
Dessinateur
Ilse Loodts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Mozaïek, 2003
43 p. : ill.
ISBN
90-448-0015-9
Placing suggestion
395 (SISO) Recht (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Waarom krijgen advocaten veel geld? Hoe word je politie-inspecteur? Bestaat er een gevangenis voor kinderen? Kan een rechter zichzelf straffen? Mag je een inbreker slaan? Deze vragen van en voor kinderen over rechtspraak krijgen allemaal een duidelijk antwoord in Waarom draagt de rechter een jurk?

Kinderen komen te weten wat mag en niet mag, en vernemen alles over wetten, rechten en plichten. Ze krijgen een antwoord op vragen over de rechten van kinderen, over de gevangenis en de rechtbank, over advocaten en rechters, politie-inspecteurs en misdadigers. De teksten van Katrien Vandewoude lezen vlot en zijn erg toegankelijk voor de jonge lezer. Elke pagina bevat foto's of grappige illustraties van Ilse Loodts. Naast het antwoord op honderd en één vragen vindt de lezer bij elk onderwerp in een apart blokje overzichtsinformatie, bijvoorbeeld over de verschillende rechtbanken, en weetjes. Deze brokjes informatie in een kleiner lettertype zijn minder goed gestructureerd en zij…Lire la suite
Dit uiterst informatieve boek geeft aan de hand van vragen van kinderen informatie over allerlei aspecten van rechtspraak. Aan de orde komen ondermeer de rechten van kinderen, het gerecht en de rechtbanken, criminaliteit en de slachtoffers en daders. Het is zeer helder geschreven en voorzien van veel illustraties, foto's en uitleg in margeblokken. De beperking is dat het Belgische rechtssysteem wordt beschreven. Op zich is dit geen overwegend bezwaar omdat er op het niveau van deze beschrijving veel gelijkheid bestaat met het Nederlandse. De enige vergelijkbare Nederlandse uitgave is Djus Tiz*, zij het dat deze vmbo/basisvorming als doelgroep heeft. Het boek kan vanwege de beschrijving van het Belgische recht helaas beperkt als bron voor werkstukken e.d. dienen voor kinderen in de laatste jaren van de basisschool/begin basisvorming. De uitgave is voorzien van een goed register, verklarende woordenlijst en een verwijzing naar andere boeken en Belgische (web)adressen.