Livre
Néerlandais

Spaghetti van Menetti

Kees Leibbrandt (auteur), Carl Hollander (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
Wanneer Menetti in Spriet aankomt, blijken alle bewoners zo dun als een spriet te zijn. Hij besluit er iets aan te doen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Sujet
Overgewicht
Titre
Spaghetti van Menetti
Auteur
Kees Leibbrandt
Dessinateur
Carl Hollander
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2020 | Autres éditions
[62] p. : ill.
ISBN
9789021666136 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Menetti heeft een hele nacht gestapt en komt 's ochtends vroeg aan in Spriet. Het stadje ligt boven op een berg en alles is er erg dun: "Wat 'n gekke stad! De huizen zijn dun, heel erg dun en de bomen, de lantaarnpalen. Zelfs alle mensen, die er wonen". Zwerver en levensgenieter Menetti kan nergens naar binnen: hij is te dik. Wanneer hij van de eerste schrik is bekomen, stelt Menetti vast dat de bewoners er ongezond uitzien. Ondanks de onvriendelijke houding van de Sprieten , besluit hij toch iets aan hun gezondheid te doen. Hij serveert hen spaghetti, maar langzaamaan worden de Sprieten te dik en ook dat geeft problemen. Ze kunnen hun huizen niet meer in en uit en barsten uit hun kleding. Het verhaal eindigt ten slotte met het vinden van een evenwicht. De Sprieten eten nog wel spaghetti, maar niet teveel. De slotzin luidt: "Heus, je zult het zien, samen leven zij nog lang, dun en lekker!"
Het verhaal van Kees Leibbrandt werd voor het eerst gepubliceerd in 1964 bij de Arbeidersper…Lire la suite
Wanneer Menetti in Spriet aankomt, blijkt alles zo dun als een spriet te zijn: de huizen, de deuren, de bomen en zelfs de mensen. Om zijn eigen kostje te verdienen, besluit hij overheerlijke spaghetti te gaan koken. De spaghetti van Menetti valt zó in de smaak dat de bewoners in korte tijd veranderen in echte dikkerds. En dan beginnen de problemen pas goed, want dikke mensen passen helemaal niet in Spriet. Dit kostelijke verhaal bevat vele humoristische elementen. Het is geschreven in een directe stijl met veel korte zinnen. De vele gedetailleerde zwart-witte en gekleurde illustraties sluiten uitstekend aan bij de sfeer van het verhaal. Het zal een grote groep kinderen aanspreken. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Spaghetti van Menetti

Kijk, daar ligt Spriet. Boven op die berg. Met een vliegtuig ben je er in een wip. Spriet is een heel vreemd stadje en er wonen malle mensen. Straks als we in het stadje zijn, moet je alles eens goed bekijken. Zo'n stad als Spriet heb je nog nooit gezien! Dit is een begin dat je zo het verhaal intrekt. En onderaan die berg loopt een klein dik mannetje naar boven. Het is Menetti. Hij hoopt op een goed bed en lekker eten in Spriet. Maar in Spriet is alles uiterst dun en smal, de mensen, de huizen, de bedden. De Sprietenaars kijken raar op als ze het kleine dikke mannetje zien. Ze lachen hem uit en helpen doen ze niet. Menetti heeft honger maar kan door geen enkele deur van een winkel of restaurant en een hotelkamer vinden is ook uitgesloten. Uiteindelijk besluit hij zelf een handeltje op te zetten. Hij zal eten verkopen. Maar welk eten geef je aan dunne mensen? Dun eten, dus ... spaghetti. De spaghettitent kent een ongelooflijk succes en de resultaten laten niet lang op zich wachten…Lire la suite