Livre
Néerlandais

De gast uit het Rifgebergte : het leven van een Marokkaanse arbeider

Khalid Mourigh (auteur)

De gast uit het Rifgebergte : het leven van een Marokkaanse arbeider

Aan de hand van het leven van een Marokkaanse man die naar Nederland migreert en daar als fabriekarbeider werkt, wordt de geschiedenis verteld van Marokkaanse arbeiders in Nederland.
Titre
De gast uit het Rifgebergte : het leven van een Marokkaanse arbeider
Auteur
Khalid Mourigh 1981-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Cossee, © 2021 | Autres éditions
240 p.
ISBN
9789059369566 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het verhaal van Ali, een levenslustige man met een grote mond, begint in 1952. Hij groeit op in Noord-Marokko in het Rifgebied. Hij werkt in een mijn, zit in de gevangenis, gaat in het Spaanse leger in Marokko, altijd op zoek naar werk. Het lijkt een avontuurlijk leven, maar het is een uitzichtloos bestaan. Uiteindelijk lukt het hem om een paspoort te krijgen en naar Nederland af te reizen. Hij werkt bij de Demka Staalfabriek in Utrecht en in andere fabrieken en woont in pensions. Uiteindelijk laat Ali zijn Marokkaanse vrouw en kinderen overkomen. Khalid Mourigh (Sliedrecht, 1981) is zijn kleinzoon. Mourigh heeft zich verdiept in de geschiedenis van het Riffijns Berber, de Marokkaanse/Nederlandse straattaal en schreef de grammatica van het Ghomara Berber. Hij beschrijft de situatie van gastarbeiders in Marokko en in Nederland met veel kennis van zaken. Avonturen en feitelijke informatie mengt hij moeiteloos met elkaar. Hij hoopt dat de geschiedenis van de Marokkaanse migranten niet ve…Lire la suite

Eindelijk kan Ali doen waar hij zin in heeft

Khalid Mourigh vertelt het levensverhaal van zijn Marokkaanse opa.

In 1953 verdient Ali in Marokko een dagloon waar je twee kilo uien van kunt kopen. Twaalf jaar later, in 1965, werkt hij in een Nederlandse fabriek en verdient daar 75 gulden per week. Hij hoort van zijn Belgische collega's dat zij meer dan het dubbele krijgen. De personeelschef belooft Ali 5 gulden meer, maar de extra guldens zitten de week daarop niet in het loonzakje. De personeelschef gaat ervan uit dat hij er verder niet meer over zeurt. Maar Ali legt zich er niet bij neer.

Weer een paar jaar later helpt een andere werkgever hem aan een lening voor het inrichten van zijn huis, vanwege de overkomst van vrouw en kinderen. Wordt Ali nu eindelijk goed behandeld? Ach, het is maar hoe je het bekijkt. Het bedrijf heeft er zelf ook voordeel van: ze hoeven hem nu geen kostgeld meer te betalen.

De gast uit het Rifgebergte vertelt over 'gastarbeid', zoals dat in de jaren zestig en zeventig zo mooi genoemd werd, aan de hand van het levensverhaal van één gastarb…Lire la suite