Livre
Néerlandais

Siebe Schaap wil ook een mensje

Kirsten Boie (auteur), Philip Waechter (dessinateur), Esther Ottens (traducteur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Siebe Schaap wil een huismensje. Na lang zeuren, krijgt hij er een voor zijn verjaardag. Hij is dolblij, maar heeft het er ook erg druk mee. Prentenboek in oblong met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Huisdieren
Titre
Siebe Schaap wil ook een mensje
Auteur
Kirsten Boie
Dessinateur
Philip Waechter
Traducteur
Esther Ottens
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Josef Schaf will auch einen Menschen
Édition
1
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2009
[26] p. : ill.
ISBN
9789025746797 (hardback)
Placing suggestion
Huisdieren (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Siebe Schaap wil ook een mensje is een heel bijzonder voorbeeld van humor door omkering. Het verhaal is absurd, maar tegelijk erg herkenbaar, vanaf de openingsdialoog '"Natuurlijk krijg je geen mensje," zegt papa Schaap onder het middageten. "Dat hebben we nu al duizend keer gezegd. Punt uit, klaar." "Iedereen in m'n klas heeft er een!" zegt Siebe Schaap boos. "Iedereen! Ik mag ook nooit iets!"' Siebe belooft zelfs dat hij het kooitje altijd zal schoonmaken, maar het helpt niet. Zijn mama is niet te vermurwen: '"Dat vinden mensjes toch helemaal niet fijn, lieverd," zegt mama. "Altijd maar in zo'n kooitje"'. Als het op school 'knuffelmensjesdag' is, wordt Siebe pas echt treurig. Hij kan enkel zijn oude lappenpop meenemen, terwijl de andere kinderen een echt zwart mensje, een Chineesje of zelfs een eskimo hebben.
Dan krijgt Siebe voor zijn verjaardag toch een mensje en vanaf die dag heeft hij het heel druk. Hij moet zijn mensje te eten geven, de kooi schoonmaken en het kleint…Lire la suite
Een voor vele ouders herkenbare situatie: zoon of dochter vraagt om een huisdier en bij weigering worden alle registers opengetrokken. Iedereen op school heeft er een, ik mag ook nooit iets, ik zal het kooitje altijd zelf schoonmaken, ik zal er elke dag mee spelen en het mag ook een heel klein beestje zijn. Siebe Schaap doet precies hetzelfde bij zijn ouders, alleen wil hij geen huisdier, maar een huismensje. Na lang zeuren krijgt hij er een voor zijn verjaardag en daar blijkt toch meer bij te komen kijken dan Siebe in eerste instantie dacht. De omkering in dit prentenboek in oblong formaat - mens wordt huisdier en huisdier wordt baas - levert vreemde situaties op, die op humoristische wijze zijn verbeeld in de stripachtige tekeningen. Zo krijgt het mensje van schaap Siebe zijn eten op een dienblad in zijn kooitje en wordt het mensje door Siebe uitgelaten aan een lijn en mag hij achter stokken aan rennen. De boodschap van het verhaal laat de auteur in het midden. Het is aan de interp…Lire la suite

Siebe Schaap wil ook een mensje

De meest dieren in de klas van Siebe Schaap hebben een huismens. Siebe zeurt net zolang bij zijn ouders tot hij er ook eentje krijgt. Zorgzaam geeft Siebe zijn huismens eten, verschoont zijn kooi, en laat hem uit aan een leiband. Wanneer Siebe denkt dat zijn huismens nu wel tam genoeg is, laat hij hem los lopen. Maar dat loopt verkeerd af.
Het gegeven van de omgekeerde rollen is heel leuk en levert bijzonder grappige tekst én illustraties op: Je hebt hem toch zeker niet bij Birgits Chineesje gelaten? Dat is een vrouwtje! Daar komen jonkies van! (p. 12). De tekeningen dragen het verhaal, met oog voor detail en in een zeer gevarieerde bladschikking. De vlot geschreven tekst leent zich prima tot voorlezen.

Suggestions