Livre
Néerlandais

In de val van de verleiding

Kjell Westö (auteur)

In de val van de verleiding

Een door de media afgeschreven oudere talkshowpresentator raakt tijdens een midlifecrisis verwikkeld in een problematische liefdesverhouding.
Sujet
Media
Titre
In de val van de verleiding
Auteur
Kjell Westö
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Lang
Éditeur
Breda: De Geus, 2004 | Autres éditions
189 p.
ISBN
90-445-0419-3

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 19 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kjell Westö (geb. 1961) behoort tot het relatief kleine aantal Finse auteurs die afkomstig zijn uit de Zweedstalige bevolkingsgroep en ook in het Zweeds publiceren. Zoals in zijn overige werk combineert de auteur in deze roman fantasie, realiteit en maatschappelijk engagement. Verteller is Konni, oude schoolkameraad van Christian Lang, schrijver en ooit een beroemde Finse televisiepersoonlijkheid met zijn eigen tv-show 'Het blauwe uur'. Konni schrijft een boek over een dramatische levensfase van Lang, waarin deze een tobbende 50'er is, op zoek naar de zin van het leven. Hij walgt steeds meer van de oppervlakkige, moderne consumptiemaatschappij van het korte geluk. Te elfder ure ontmoet hij de jonge en aantrekkelijke Sarita. Een stormachtige maar uiterst problematische liefdesrelatie ontstaat en Lang bevindt zich hoe langer hoe meer 'in de val van de verleiding'...

Westö schrijft ingehouden, maar weet met behulp van een soort psychologiserend realisme diepzinnigheid en een stevi…Lire la suite
Een ouder wordende televisiepersoonlijkheid kan het verlies aan populariteit niet accepteren, wat tot een midlife crisis en dramatische gebeurtenissen in zijn liefdesleven leidt. Het verhaal wordt verteld door een aan de zijlijn staande jeugdvriend van de protagonist met gebruikmaking van de eigen woorden van de hoofdpersoon, doorweven met inzichten van de verteller. De verteltrant is helder en lichtvoetig met veel taalgevoel en relativeringsvermogen, de dialogen zijn levensecht. Erotiek is een, ingehouden beschreven, motief. Rustige verhaalvoortgang met goed gedoseerde versnelling en actie, waardoor de psychische druk wordt opgevoerd en de hoofdpersoon reliëf krijgt. De psychologische ontwikkeling van diverse personages wordt scherp geobserveerd, wat spanning oplevert. Gesitueerd in hedendaags Helsinki, met veel straatnamen. Goede vertaling, hoewel de titel wat commercieel vertaald is. Auteur (1961) is een belangrijk Zweedstalige schrijver in Finland. Gebonden, vrij kleine druk.

À propos de Kjell Westö

Kjell Westö, né le 6 août 1961 à Helsinki, est un écrivain et journaliste finlandais de langue suédoise.

Biographie

Kjell Westö, écrivain finlandais de langue suédoise, est né en 1961 à Helsinki où il vit toujours. Journaliste de profession, il a publié son premier livre en 1986, avant de consacrer à sa ville natale cinq romans, tous encensés par la critique. Deux d’entre eux ont été traduits en français : Le Malheur d’être un Skrake et Les Sept Livres de Helsingfors. Kjell Westö est aujourd’hui considéré comme l’un des auteurs les plus importants de Scandinavie. Un mirage finlandais (Hägring 1938) a reçu le Grand prix de littérature du Conseil nordique 2014, qui récompense le meilleur roman publié dans l’ensemble des pays nordiques, et a été traduit en quinze langues.

En lire plus sur Wikipedia