Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Waar we ooit liepen

Kjell Westö (auteur)

Waar we ooit liepen

Het leven van de Zweedstalige bourgeoisie en de Finstalige arbeidersklasse in de Finse hoofdstad Helsingfors in de roerige periode tussen 1905 en 1938.
Titre
Waar we ooit liepen
Auteur
Kjell Westö
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Där vi en gång gått
Éditeur
Breda: De Geus, 2008
575 p.
ISBN
9789044511093

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 46 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Enkele dagen geleden zocht ik bij de muziekboer tussen stapels cd's naar Schubert. Of de verkoopster me kon helpen zoeken naar de 'Impromptu in f-mol'? Schubert bleek meerdere Impromptu's gecomponeerd te hebben. Of ik de muziek kon beschrijven? Ik deed het met een citaat uit Waar we ooit liepen van Kjell Westö. Hij was er uiteindelijk de oorzaak van dat ik hier verzeild was geraakt. "Na een paar minuten komt er een lange melodielijn waarin de mol plots omhoogschiet in een lichte en moeiteloze dur die groeit en groeit en zo mooi wordt dat hij uiteindelijk rouwrandjes krijgt, de jubelende levensvreugde over kop laat slaan, in melancholische weemoed breekt en zichzelf hervindt, veranderd in mol." Ik ben buitengewandeld met een compilatie van Schubert. Zo ver kan de taal van Westö je krijgen.
In rijpe, literaire volzinnen gidst Kjell Westö je door de geschiedenis van Helsingfors, de stad die wij Helsinki noemen. Hoewel hij het verhaal over zeven 'boeken' uitspint, wordt er niet…Lire la suite
De in het Zweeds schrijvende Finland-Zweed (1961) ontving voor deze roman de prestigieuze Finlandiaprijs. Hij beschrijft het leven van de Zweedstalige bourgeoisie en de Finstalige arbeidersklasse in de Finse hoofdstad Helsingfors in de roerige periode tussen 1905 en 1938. De fictieve helden komen uit alle geledingen van de bevolking. Het dienstmeisje Vivian, de communistische voetballer Allu, de directeurszoon Eccu, de intellectueel Ivar: allemaal worden zij verscheurd tussen de onafhankelijkheidsstrijd tegen Rusland, de Eerste Wereldoorlog en de Finse burgeroorlog. Nauwgezet legt Westö een gewelddadig en autoritair stuk Finse geschiedenis bloot. In het broeierige klimaat van oorlog, opstand, chaos en nationalisme zijn het juist de persoonlijke verhalen en ervaringen van zijn personages die de lezer meeslepen in de historische situatie. Het geheel is in een mooie en beeldende taal geschreven, zorgvuldig onderbouwd door een grote diversiteit aan historische feiten. Een uitermate degeli…Lire la suite

À propos de Kjell Westö

Kjell Westö, né le 6 août 1961 à Helsinki, est un écrivain et journaliste finlandais de langue suédoise.

Biographie

Kjell Westö, écrivain finlandais de langue suédoise, est né en 1961 à Helsinki où il vit toujours. Journaliste de profession, il a publié son premier livre en 1986, avant de consacrer à sa ville natale cinq romans, tous encensés par la critique. Deux d’entre eux ont été traduits en français : Le Malheur d’être un Skrake et Les Sept Livres de Helsingfors. Kjell Westö est aujourd’hui considéré comme l’un des auteurs les plus importants de Scandinavie. Un mirage finlandais (Hägring 1938) a reçu le Grand prix de littérature du Conseil nordique 2014, qui récompense le meilleur roman publié dans l’ensemble des pays nordiques, et a été traduit en quinze langues.

En lire plus sur Wikipedia