Livre
Néerlandais
Een aankomend schrijver brengt de winter van 1879-'80 hongerlijdend in Oslo door, waardoor hij overgevoelig en zenuwachtig reageert op zijn gevoelens en gewaarwordingen.
Titre
Honger
Auteur
Knut Hamsun
Traducteur
Cora Polet
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Sult
Édition
3
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2007 | Autres éditions
208 p.
ISBN
9789045000633 (paperback)
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Door honger tot waanzin gedreven

Het opvallendste boek uit het nieuwe aanbod Knut Hamsun (1859-1952) zette zijn traumatische ervaringen in Kristiania, het huidige Oslo, om in ontzagwekkende literatuur. De nieuwe vertaling van deze Noorse klassieker, die een inspiratiebron was voor Virginia Woolf, James Joyce en Franz Kafka, is meer dan welkom.

'Het was in de tijd dat ik hongerig door Kristiania zwierf, die wonderlijke stad die niemand verlaat zonder erdoor getekend te zijn.' Zo luidt de beroemde openingszin van Honger van de even bewonderde als verguisde Noorse schrijver Knut Hamsun.

Honger is een indringend literair zelfportret, dat ook vandaag de dag nog zeggingskracht heeft. Het werk, dat in 1890 verscheen, had een ongekend grote invloed. Hamsun was een van de eerste auteurs die de stream of consciousness-techniek toepasten: nauwgezet beschrijft hij alle spontane gedachten die in de ik- figuur opkomen. Een duidelijke logica is er niet en de stemmingswisselingen volgen elkaar in hoog tempo op. Daardoor krijg je een eerlijk portret van een aan lagerwal geraakte schrijver, die door honger tot waanzin wordt gedreven.

radicaal vernieuwend

Zo extreem en intens als Hamsun dat doet, vind je het vrijwel nergens. De hedendaagse lezer kan deze schrijfstijl als overdadig en wellicht zelfs absurd ervaren, maar…Lire la suite

Verschoppeling en vernieuwer

Knut Hamsun kreeg in 1920 de Nobelprijs voor Literatuur, maar gaf zijn medaille later met plezier aan Joseph Goebbels. De Noorse schrijver van het rauwe Honger was altijd al een dwarsligger.

Als er iemand níét in de wieg gelegd was om schrijver te worden, dan was het Knut Hamsun (1859-1952). Maar ook voor een ander emplooi leek de arme boerenzoon niet toegerust. Hij was jarenlang de man van twaalf stielen en dertien ongelukken. Knud Pedersen - zoals zijn echte naam luidde - werd geboren in een klein Noors dorp, ver van alle opwinding die de late negentiende eeuw een jongeling kon bieden. De stad was mijlenver, onderwijs kreeg hij nauwelijks, en eten en aandacht waren in het noodlijdende gezin ook schaars. Om de opvoedingslast te verlichten werd Knut, de vierde van zeven kinderen, naar een oom gestuurd. Hij kreeg er meer slaag dan eten. Het waren harde jaren die hem levenslang zouden tekenen. De jongen leed aan maagpijn, woede-uitbarstingen en overge­voelige zenuwen; hij zou die last meeslepen tot ver in zijn volwassenheid. Maar zijn oom runde ook een kleine dorpsbibliotheek. Toen Knut op zijn vijftiende de wereld introk, boos en berooid, had hij alvas…Lire la suite

"Honger" is een deels autobiografische roman over een schrijver in spe die de winter van 1879-'80 hongerlijdend in Oslo doorbrengt. Hoewel er ook een liefdesverhouding in wordt beschreven, gaat het in wezen om de gevoelens en gewaarwordingen en de dagelijkse zorgen van de overgevoelige en vanwege zijn hongerdelirium vaak zenuwachtig reagerende hoofdpersoon. Dankzij een ondertoon van ironie en galgenhumor, de moderne, vlotte verhaaltrant, en de ondanks zijn ellende toch levenslustige ik-figuur, is het geen triest relaas geworden, maar een meeslepend boek, dat Hamsun in een klap beroemd maakte en dat later verfilmd werd. Met een informatief nawoord. De Noorse schrijver (1859-1952) kreeg in 1920 de Nobelprijs. Paperback; vrij kleine druk.

À propos de Knut Hamsun

Knud Pedersen, plus connu sous son nom de plume Knut Hamsun (Knut Hamsund avant 1885), né le 4 août 1859 à Vågå, en Norvège, et mort le 19 février 1952 à Nørholm (en), près de Grimstad, est un écrivain norvégien, lauréat du prix Nobel de littérature en 1920.

Son œuvre, rapprochée de la littérature moderniste, s'oppose au naturalisme pour reconstituer les mécanismes de la pensée. Elle dresse l'éloge d'une nature humaine libérée des contraintes sociales.

Biographie

Né dans une famille paysanne démunie, Knut Pedersen vit d'abord à Hamar dans le comté de Nordland et ensuite sur les îles Lofoten, où un oncle piétiste, autoritaire et rude, prend en charge son éducation de 1868 à 1873. La rudesse…En lire plus sur Wikipedia