Livre
Néerlandais

Pan : uit de papieren van luitenant Thomas Glahn

Knut Hamsun (auteur), Rita Verschuur (traducteur), Isaac Bashevis Singer (postface)
De verliefdheid van een jonge luitenant voor een grillige vrouw neemt obsessieve vormen aan en stort hem in manisch-depressieve gevoelens.
Titre
Pan : uit de papieren van luitenant Thomas Glahn
Auteur
Knut Hamsun
Traducteur
Rita Verschuur
Postface
Isaac Bashevis Singer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Pan : av løytnant Thomas Glahns papirer
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2009 | Autres éditions
189 p.
ISBN
9789044512861 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De beroemdste roman van de Noorse auteur (1859-1952, Nobelprijs). Het verhaal speelt zich af in een gehucht in Noorwegen in de 19e eeuw. Luitenant Glahn verblijft met zijn hond in een afgelegen hut. Dan ontmoet hij de eigenzinnige jongedame Edvarda. Er ontstaat een korte, hevige romance, maar al snel slaat de liefde om in een grillig kat-en-muis-spel. Glahn weet zich geen houding te geven en haalt domme stunten uit om bij haar in de gunst te komen. Om haar te vergeten begint hij een affaire met de vrouw van de smid, maar dit schenkt hem geen innerlijke rust. Hij vertrekt naar Indië. Ook hier blijft Glahn zich vreemd en obsessief gedragen en zijn suïcidale karakter en provocerende acties leiden tot een vroege dood. Hoewel de term manisch-depressief in de 19e eeuw nog niet in zwang was, zou het een goede omschrijving geven van de persoonlijkheid van Glahn. Hamsuns jonge antiheld is zowel uitermate onbezonnen als zeer zwaarmoedig. Het verhaal is mooi en lyrisch geschreven met veel gevoel…Lire la suite

À propos de Knut Hamsun

Knud Pedersen, plus connu sous son nom de plume Knut Hamsun (Knut Hamsund avant 1885), né le 4 août 1859 à Vågå, en Norvège, et mort le 19 février 1952 à Nørholm (en), près de Grimstad, est un écrivain norvégien, lauréat du prix Nobel de littérature en 1920.

Son œuvre, rapprochée de la littérature moderniste, s'oppose au naturalisme pour reconstituer les mécanismes de la pensée. Elle dresse l'éloge d'une nature humaine libérée des contraintes sociales.

Biographie

Né dans une famille paysanne démunie, Knut Pedersen vit d'abord à Hamar dans le comté de Nordland et ensuite sur les îles Lofoten où un oncle piétiste, autoritaire et rude, prend en charge son édu…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions