Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De vlecht

Kolet Janssen (auteur), Benjamin Leroy (dessinateur)
De 11-jarige Jakob vindt een afgeknipte vlecht op straat. De vlecht boeit hem zo dat hij op zoek gaat naar de eigenaresse. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
De vlecht
Auteur
Kolet Janssen
Dessinateur
Benjamin Leroy
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2005 | Autres éditions
41 p. : ill.
ISBN
9789059081291 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 11-jarige Jakob vindt een afgeknipte vlecht op straat. Dit intrigeert hem zo dat hij opzoek gaat naar de eigenaresse. Dit blijkt 'stille' Anna te zijn, een meisje even oud als hij, maar met een heel andere achtergrond en leefomstandigheden. Een zich in België afspelend verhaal (Frans in groep zes) met een open einde over de eenling Jakob, die een soort van vriendschap sluit met Anna, die woont met haar vier broertjes en zusjes (allen van verschillende vaders), haar moeder en dier zoveelste vriend met wie ze ruzie heeft. Hierdoor beseft Jakob dat niet iedereen zo'n mooi, veilig en geregeld leven heeft als hij. Kort, sober, mooi geschreven verhaal in korte hoofdstukken, met helder taalgebruik. Surrealistisch aandoende zwart-witte illustraties in gemengde techniek, verschillend in grootte op bijna elke bladzijde. De auteur schreef eerder over Jakob in het boek 'Het gat'*. Waarschijnlijk slechts door een kleine groep gewaardeerd. Vanaf ca. 10 jaar.

De vlecht

Het gebeurde omdat Jakob naar beneden keek. Op weg van huis naar school vindt Jakob een vlecht. Hij stapt eroverheen, maar keert die avond terug en neemt hem mee. Hoort de vlecht bij het rossige meisje dat hij zag wegrennen uit het flatgebouw? Gefascineerd gaat hij op zoek naar Anna en ontdekt dat ze bij hem op school zit. Maar Jakob is een eenling en durft het stille, mysterieuze meisje niet zomaar aan te spreken. Wanneer hij haar dan toch leert kennen, gaat voor hem een totaal nieuwe wereld open, want in het gezin van Anna gaat het er heel anders aan toe dan bij hem thuis: kinderen van verschillende vaders, vriendjes van de moeder die elkaar in snel tempo afwisselen, Gino die teveel drinkt en Anna's zusje mishandelt, Anna die zich verantwoordelijk voelt voor het gezin,... Op een dag zoekt ze bij Jakob een toevluchtsoord en hij helpt haar. Een beetje later vertelt ze hem dat ze gaat verhuizen, maar ze belooft hem dat ze op een dag haar vlecht zal komen ophalen. Een dun boekje waarin …Lire la suite