Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Wisselkind : roman

Kolet Janssen (auteur), Karl Meersman (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Om te overleven hebben elfen ooit een mensenkind geruild voor een elfenkind, maar vijf jaar later zijn de gevolgen daarvan niet meer te overzien. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Gezin, Mysteries
Titre
Wisselkind : roman / Kolet Janssen ; ill. Karl Meersman
Auteur
Kolet Janssen
Dessinateur
Karl Meersman 1961-
Langue
Néerlandais
Éditeur
Leuven: Davidsfonds, 2000 | Autres éditions
92 p. : ill.
ISBN
90-6565-935-8

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires


Op de Elfenheuvels wordt het lijk ontdekt van een zesjarig jongetje. Op ongeveer hetzelfde ogenblik en dezelfde plaats worden twee vermiste kinderen teruggevonden. Reina van zestien en haar broertje Remco van zes. Het is het begin van een bevreemdend verhaal over twee kinderen die als peuter verwisseld zouden zijn.

De lezer wordt van bij het begin op een vreemd spoor gezet: een elf gaat in de mensenwereld op zoek naar het verwisselde kind dat eigenlijk een elfenwelp is. De elfen zijn met uitsterven bedreigd en zoeken versterkend bloed bij de mensen. Intussen zoekt men in de mensenwereld naar de identiteit van het lijkje en onderzoekt de sociale werkster Maggy de vreemde verhouding tussen Reina, Remco en hun moeder, die tijdelijk in een psychiatrische instelling zit. Blijkt dat zus Reina al die tijd vermoedt dat Remco niet haar echte broertje is, en dat dit haar moeder heeft ziek gemaakt.

Het verhaal is heel spannend opgebouwd en bijzonder vlot verteld, het sleept j…Lire la suite
Geïnspireerd door 'In de ban van de ring' verhaalt de auteur hoe elfen, om te overleven, vijf jaar voor het verhaal start een elfenbaby hebben verwisseld met een mensenkind. De lezer komt hier pas in de loop van het boek achter, want het verhaal zit als een puzzel in elkaar, wat nog extra wordt versterkt door het wisselende vertelperspectief. Het boek begint met de gedachten van een elf die de opdracht heeft gekregen om het elfenkind terug te halen. Daarna verplaatst de lezer zich in de nuchtere optiek van een maatschappelijk werkster die zich met het ontwrichte gezin van het wisselkind bezighoudt: een weggelopen vader, een psychisch gestoorde moeder en twee verwarde kinderen. Ten slotte lezen we hoe het oudere zusje van het elfenkind, op zestienjarige leeftijd, alle problemen probeert te doorgronden en een oplossing zoekt. Het verhaal is niet bepaald vrolijk maar heeft toch een positieve boodschap: de menselijke liefde overwint uiteindelijk en daardoor overleeft het menselijk geslach…Lire la suite