Livre
Néerlandais

Ruim duizend dagen werk

Koos Van Zomeren (auteur)

Ruim duizend dagen werk

Genre:
Bundeling van de columns die de Nederlandse schrijver (1946- ) in de periode 1992-1995 op de voorpagina van NRC-Handelsblad publiceerde.
Titre
Ruim duizend dagen werk
Auteur
Koos Van Zomeren
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2000
1028 p.
ISBN
90-295-5846-6

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 6 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Op 21 maart 1991 verscheen in 'NRC Handelsblad' een stukje van Koos van Zomeren met als titel 'Liefde'. Op 22 juni 1995 verscheen zijn laatste verhaal, '1001'. Tussen deze twee schreef hij er nog 999, bijna eentje per dag. De schrijver die meer dan 1000 keer achter elkaar in de krant had gestaan, had in tegenstelling tot de andere journalisten van het dagblad geen oog voor sensationele primeurs of pikante schandalen, maar probeerde met zijn pen dát stukje van de wereld te vatten dat anders nooit aan bod zou komen in een krant. Zijn stukjes waren een rustpunt en stalen in hun beste dagen de aandacht van het overige nieuws.
Zolang je ze maar geen cursiefjes noemt, denken de fans. Columns zijn het ook niet. De achterflap van Ruim duizend dagen werk spreekt over "briljante miniatuurtjes". Maar je kan niet verwachten dat ze alle 1001 even briljant zijn. Eigenlijk gaan ze over niks en alles tegelijk. Het is maar hoe je het zelf bekijkt. Eén ding is zeker, Van Zomeren grijpt eer…Lire la suite
Van 21 maart 1992 t/m 22 juni 1995 publiceerde Koos van Zomeren dagelijks op de voorpagina van NRC Handelsblad onder de rubriekstitel 'Vandaag of Morgen' een korte column waarin hij meestal geheel los van de actualiteit schreef over wat hem inviel, wat hem was overkomen of wat hem te wachten stond, dikwijls in relatie tot de Hollandse natuur. Eerder verscheen een keuze uit deze stukjes in de bundels 'Zomer' en 'Winter' (beide uit 1993), 'Het eeuwige leven' (1994) en 'Wat wil de koe' (1995). Alle 1001 zijn ze nu bijeengebracht in een kloeke paperback, met op de voorzijde van het omslag een reproductie van de tekening 'Gesprek' door de Friese kunstenaar Gerrit Benner (1897-1981). Dankzij het tijdloze karakter hebben de stukjes - nooit langer dan een pagina - eigenlijk nog aan kwaliteit gewonnen. Van Zomeren benadert in kort bestek vaak de optimale combinatie van vorm en inhoud. Kleine druk.