Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Ik ben nummer dertien

Kristien Dieltiens (auteur), Anne Westerduin (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Jozefien voelt zich somber, bang en eenzaam als ze na de scheiding van haar ouders samen met haar moeder in een dorp gaat wonen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titre
Ik ben nummer dertien / Kristien Dieltiens ; met ill. van Anne Westerduin
Auteur
Kristien Dieltiens
Dessinateur
Anne Westerduin
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2004 | Autres éditions
127 p. : ill.
ISBN
90-448-0175-9

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Kristien Dieltiens schrijft over depressie bij kinderen

De Brugse jeugdauteur Kristien Dieltiens (50) vertelt in haar nieuwste jeugdboek Ik ben nummer dertien het verhaal van kinderen die worstelen met depressieve gevoelens. Het boek werd geschreven in opdracht van Skoebidoe, de kinderservice van de Christelijke Mutualiteiten.

Kristien Dieltiens groeide op en woonde lange tijd in Edegem bij Antwerpen, maar woont sinds enkele jaren in Oedelem bij Brugge. Ze werkt deeltijds als kleuterleidster in de Brugse Steinerschool. Sinds haar debuut over het verlies van een kind, is Dieltiens sterk begaan met delicate jongerenproblemen.

Zo kaartte De Moedervlek (2002) het probleem van het seksueel misbruik aan, Bloemen op de muur (2003) verkende dan weer de wereld van een kansarm gezin en Een O om in te bijten (2004) behandelde het veel voorkomende leerprobleem dyslexie. En nu is er Ik ben nummer dertien over de verborgen wereld van depressies bij kinderen.

,,Mijn hoofdfiguur Jozefien vindt het leven maar moeilijk. Na de sc…Lire la suite

Als Jozefiens ouders scheiden en Jozefien met haar moeder vanuit Antwerpen naar een dorp aan zee verhuist, wordt zij depressief. Ze voelt zich moe, lelijk, bang en triest en zou het liefst niet meer bestaan. Aanvankelijk lijkt haar situatie op school en thuis alleen maar te verslechteren, maar dan roept haar begripvolle meester professionele hulp in en laat hij Jozefien bovendien de hoofdrol spelen in de afscheidsvoorstelling van de zesde klas (groep 8). Haar tegenspeler, de stoerste jongen van de klas, wordt geleidelijk haar beste vriend en gaandeweg wordt ze weer de oude. Ondanks het positieve slot komt de somberheid van Jozefien hard aan bij de lezer omdat deze zo invoelbaar en met zoveel emoties wordt beschreven. Kinderen met soortgelijke gevoelens zullen zichzelf herkennen in Jozefien alhoewel het de vraag is of er niet wat al te veel problemen op de 11- of 12-jarige lezer afkomen. Het taalgebruik is eenvoudig met veel dialoog en monoloog. De, met vaart neergezette tekeningen van…Lire la suite

Ik ben nummer dertien

Na de scheiding van haar ouders verhuist Jozefien met haar mama naar een onooglijk dorpje in West-Vlaanderen. Jozefien is de stad gewoon en ze vindt dit heel erg. Heimwee en verdriet om haar verloren wereld in Antwerpen zijn haar deel. Toch leert ze zich moeizaam aanpassen in haar nieuwe klas, en uit onverwachte hoek komt er toch begrip en vriendschap. Dit boek hoort bij een CM-project rond depressie bij kinderen. Onder de naam Skoebidoe geven ze ook een folder en een didactische map voor leerkrachten uit. Het meisje in dit boek balanceert op de rand van een depressie. Wat ze meemaakt is ook niet min. Gelukkig vindt ze ook begrip in haar omgeving, niet in de laatste plaats van een lieve onderwijzer. Op het einde krijgt ze ook professionele hulp. Toch is dit boekje niet van die aard dat je er zwaarmoedig van wordt mede door de zeer mooie en gevoelige illustraties van A. Westerduin. De leefwereld van Jozefien is zeer genuanceerd weergegeven en laat ook de lichtere kanten zien van haar n…Lire la suite