Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Kelderkind

Kristien Dieltiens (auteur), Carll Cneut (dessinateur)
Duitsland, negentiende eeuw. Manfred heeft een hazenlip. Iedere dag ervaart hij dat de wereld lelijke mensen afwijst. Op Pinkstermaandag 1828 staat er op een plein in Neurenberg een zonderlinge knaap met een duister geheim. De zestienjarige vondeling kan alleen zijn naam schrijven: Kaspar Hauser. Hij kan amper lopen of praten. Enkele mensen trekken zich zijn lot aan, maar niet iedereen heeft goede
Titre
Kelderkind
Auteur
Kristien Dieltiens
Dessinateur
Carll Cneut
Langue
Néerlandais
Éditeur
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2013 | Autres éditions
485 p.
ISBN
9789058388223 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Ik weet nooit op voorhand waar mijn verhaal eindigt

Jeugdauteur Kristien Dieltiens stelt vijftigste boek voor.

Kristien Dieltiens schrijft al 15 jaar prachtige boeken voor jongeren. Voor haar vijftigste boek, Kelderkind, nam ze een duik in het verleden en het leven van Kaspar Hauser: de jongen die 200 jaar geleden, van zijn 3 tot zijn 17 jaar, opgesloten zat in een kelder.

Kaspa Hauser, het hoofdpersonage uit Kelderkind is een Duitse vondeling.

Hij zat van zijn 3 tot en met zijn 17 jaar opgesloten. Vijf jaar na zijn vrijlating werd hij vermoord. "Voor Kelderkind heb ik acht jaar research gedaan. Alles wat ik maar over Kaspar Hauser kon lezen, heb ik gelezen.

Mijn interesse in Kaspar dateert al van 1979, toen ik voor het eerst de West-Duitse film Jeder für sich und Gott gegen alle zag van Werner Herzog. Die film is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van Kaspar Hauser. Ook het boek van Hans Peter van Manen over het leven van de Duitse vondeling inspireerde me. Maar wat mij vooral intrigeerde was dat Ka…Lire la suite

Vijftigste boek voor Kristien Dieltiens

BRUGGE Kristien Dieltiens bracht zopas haar 50ste boek uit in haar vijftienjarige carrière als auteur. "De ramen lappen doet mijn man, gelukkig, ik ben hem daar zeer dankbaar voor", glimlachte ze tijdens de officiële voorstelling van 'Kelderkind'.

Bibliotheek De Biekorf organiseerde vrijdag een causerie met Kristien Dieltiens, illustrator Carll Cneut en uitgeverij De Eenhoorn. Kelderkind is een lijvig en spannende roman over twee tragische figuren. Manfred Hauser heeft een hazenlip, Kaspar Hauser werd jarenlang opgesloten. Hun wegen zullen elkaar op een dramatische manier kruisen in het 19de-eeuwse Duistland.

Kaspar Hauser heeft echt bestaan en werd op een dag in 1828 aangetroffen op een plein in Nürnberg. De jongen kon niet spreken, hij had een bijbel in zijn ene en een briefje met zijn naam in de andere hand. De auteur heeft feit en fictie laten samenvloeien en komt zo tot een persoonlijke ontsluiering van het 'raadsel van Kaspar Hauser'.

Kristien Dieltiens is Antwerpse maar woont al decennia in het Brugse. Ze gaf les aan de Brugse Steinerschool waar ze zich ontpopte als rasverteller. Een van haar eerste boeken was 'De Gouden Bal', een kinderboek dat ze zelf illustreerde.

"Acht jaar lang heb ik aan 'Kelde…Lire la suite

Misdaad tegen de ziel van een mens

In haar vijftigste boek vermengt Kristien Dieltiens de aangrijpende levensverhalen van twee mannen. 'Kelderkind' is een existentiële roman over leven en dood, liefde en haat, onschuld en wraak.

In 1979 zag Kristien Dieltiens Werner Herzogs film Jeder für sich und Gott gegen alle, gebaseerd op het leven van Kaspar Hauser, het beroemde kind dat in het Duitsland van de negentiende eeuw zo'n vijftien jaar lang werd opgesloten in een donkere kelder en op pinkstermaandag in 1828 plots verscheen op het marktplein in Neurenberg. Toen ze de film zag, kreeg Dieltiens net haar eerste zoon en daarom was ze erg ontvankelijk voor het gruwelijke kinderleed. "Kaspar heeft zich toen in mijn ziel genesteld", vertelt ze in een radio-interview aan Ruth Joos.

Al na haar tweede boek wist ze dat ze ooit over Kaspar Hauser zou schrijven. Acht jaar geleden pende ze de eerste zin neer, maar ze merkte ook dat ze niet verder kon werken vooraleer ze grondig onderzoek had gedaan. Dus las en bekeek ze alles wat ze over het onderwerp kon vinden en ging ze zelfs naar de plaats in Ansbach waar Hauser vermoord werd. Het enigma van Kaspar Hauser liet haar niet los. En nu, na vijftien jaar schrijversc…Lire la suite

Kelderkind

De figuur van Kaspar Hauser intrigeert al eeuwenlang historici, schrijvers en kunstenaars. In 1828 dook de tienerjongen plots op in Nurenberg, enkele jaren later werd hij vermoord. Hij kon nauwelijks spreken of lopen, maar wel zijn naam schrijven. Rond de weinige zekerheden die over het leven van Kaspar bestaan, brouwde Kristien Dieltiens een magistrale roman. Het boek begint met een indrukwekkende scène die je naar de keel grijpt, en werkt de volgende 480 bladzijden toe naar een adembenemende finale. Daarbij werkt Dieltiens het verhaal uit op twee sporen. Enerzijds volg je het relaas van Manfred, een jongen van lage komaf met een hazenlip. Hij wordt gepest en uitgesloten, en de intense liefde van zijn moeder kan niet verhinderen dat hij zich ontwikkelt tot een eenzaat. Anderzijds volg je de jonge vrouw Isolde, een van de weinige echte vrienden die Kaspar Hauser rijk is. Zij heeft het geheime dagboek van Kaspar in handen en hoopt daarmee het mysterie rond zijn afkomst op te heldere…Lire la suite

Magistraal geschreven jeugdroman waarin op ingenieuze wijze het verhaal wordt verteld van een kind dat bijna veertien jaar opgesloten is geweest in een kelder. De verhaallijn wordt gevlochten rond het tragische leven van de historische figuur Kaspar Hauser, een van de vroegst bekende 'kelderkinderen'. In een heus spiegelverhaal, waarin de lotgevallen van de vermeende vader zich spiegelen in de lotgevallen van de vermeende zoon en waarin het niet of nauwelijks kunnen aangaan van duurzame menselijke relaties, het gemis van de moederfiguur, verweesdheid, een bang verlangen naar liefde, maar ook de kenmerken van lichamelijke beschadiging een allesbepalende rol spelen. Het verhaal verweeft historische elementen met fictieve elementen en wordt verteld in een meeslepende, poëtische taal, tegen het 19e-eeuwse decor van politieke na-Napoleontische intriges, het harde bestaan, godsdienst, wreedheid, menselijk verlangen en onderdrukking. Met name de dagboekaantekeningen van de – eenmaal in de we…Lire la suite

Kelderkind

Op pinkstermaandag 1828 staat er een knaap van ongeveer zestien jaar op een plein in Neurenberg. Hij kan niet goed lopen en praten lukt ook niet. Hij schrijft wel zijn naam: Kaspar Hauser. Wie is deze jongen, waar komt hij vandaan en wat is hem overkomen? Deze Kaspar heeft echt bestaan maar het enige dat men verder met enige zekerheid weet is dat hij lange tijd gevangen moet hebben gezeten en dat men hem naar het leven stond. Deze Kaspar was dus voer voor allerlei veronderstellingen. De auteur poogt in dit lijvige boek haar waarheid bij elkaar te puzzelen. Want een gigantische puzzel is dit boek echt wel.
En dan is er nog Manfred, een man met een hazenlip, Hongaar van afkomst, geliefd door zijn moeder die al heel vroeg weduwe werd en naar Beieren emigreerde met haar zoon. Manfred wordt uitgespuugd, gepest en gemeden door zowat iedereen. Manfred heeft geleerd te haten. Zijn leven en dat van Kaspar kruisen elkaar op een bizarre manier, waarbij soms iets te veel toevalligheden spel…Lire la suite