Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Met flaporen de wereld rond : en andere bijzondere voorleesverhalen over de geschiedenis van België

Kristien Dieltiens (auteur), Veroniek De Leenheer (dessinateur)

Met flaporen de wereld rond : en andere bijzondere voorleesverhalen over de geschiedenis van België

Public cible:
9-11 ans et plus
Korte verhalen over bijzondere gebeurtenissen uit de geschiedenis van Belgie͏̈. Met illustraties in kleur. Vanaf ca. 10 jaar.
Titre
Met flaporen de wereld rond : en andere bijzondere voorleesverhalen over de geschiedenis van België
Auteur
Kristien Dieltiens
Dessinateur
Veroniek De Leenheer
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2010
188 p. : ill.
ISBN
9789022323977 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit boekje kun je een mini-inleiding in de Belgische geschiedenis noemen. Dertig anekdotes gevolgd door een bondig informatief stukje, leiden basisschoolkinderen van het steentijdperk over onder meer de kruistochten, de beeldenstorm, de bokkenrijders, Guido Gezelle, priester Daens, Expo 58, etcetera, naar René Magritte. Een terugkerende tijdslijn zorgt voor correcte situering, en paginagrote miniaturen vatten het verhaal en de informatie in primitief uitgebeelde taferelen samen. De anekdotes zijn slechts flarden van verhalen, of wellicht zijn het restanten van de historische verhalen van Kristien Dieltiens. Ze geven vooral een sfeerbeeld van het voorgestelde tijdperk, en worden in enkele gevallen abrupt afgebroken.
De bundel start met het verhaal van de oerjongen Kiram, die zich in zijn berenvacht voor een kudde voorbijdreunende mammoets verschuilt. Hij is de enige overlevende na een aardverschuiving in de kalkgrotten van Spy (Belgische Ardennen). In het korte tijdsbestek, waarin …Lire la suite
De geschiedenis van België wordt chronologisch in een dertigtal verhalen verteld, gezien door de ogen van kinderen en derhalve vlot leesbaar. Van het stenen tijdperk, Karel de Grote en de Vikingen tot Guido Gezelle en de Expo l958. Een verhaal dat als een gewone dag begint, gaat over in een relaas over een historische gebeurtenis. Elk verhaal heeft een titel en subtitel; de laatste verwijst naar genoemde gebeurtenis. Aan het einde telkens een stukje feitelijke geschiedenis hieromtrent in een tekstkader. De tekst is in roodbruin of wit (tegen een roodbruine achtergrond) gedrukt. Kernzinnen staan in rood en een groter lettertype. Illustraties in kleur: knip-, plak- en scheurwerk, gezet in schilderijlijsten. Bij elk verhaal staat onderaan twee pagina's een tijdbalk. Gebonden uitgave in vierkant formaat met voorop illustratie uit een der verhalen. Het boek is geschikt om voor te lezen. De schrijfster publiceerde al een groot aantal jeugdboeken. Vanaf ca. 10 jaar.

Met flaporen de wereld rond en andere bijzondere voorleesverhalen over de geschiedenis van België

Dertig belangrijke gebeurtenissen of historische personages uit ons verleden worden hier opgeroepen: van de Steentijd tot Expo 1958. Via korte verhalen van telkens drie à vier pagina’s krijgen we informatie over o.a. Karel de Grote, Godfried van Bouillon, Jacob van Maerlant, Dirk Martens, Keizer Karel, Vesalius, Rubens, Napoleon, Leopold I, Guido Gezelle en René Magritte. Elk verhaal begint met een wat naïeve illustratie en eindigt met weetjes in een kadertje (vaak erg oppervlakkig en onnauwkeurig). Het boekje bevat al te veel fouten: Godfried van Bouillon droomt van een leger van 100.000 man; Anton van Dyck (sic) heet een Hollands meester; Koning Albert verongelukte toen hij een berg beklom; het Atomium is een paviljoen. In de eerste vier verhalen zijn veel namen onhistorisch: Urug in de Steentijd (Oeroeg is Indonesisch), Merlinda (een Keltische vrouw!), Alfredo (in de tijd van Karel de Grote!), Glenda (in de tijd van de Vikingen!). De stijl is vaak stuntelig: Het lachen van de ru…Lire la suite