Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Papinette

Dans la série:
Public cible:
12-14 ans et plus
De dochter van een Antwerpse wasvrouw kijkt terug op haar leven als opgroeiend meisje, kokkin, koopvrouw, schildersmodel, minnares en moeder, aan het eind van de 16e eeuw.
Titre
Papinette
Auteur
Kristien Dieltiens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2009
239 p.
ISBN
9789044809503

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een boek om te proeven

BRUGGE/BEERNEM Twaalf jaar geleden debuteerde jeugdauteur Kristien Dieltiens met 'De gouden bal'. Onlangs stelde ze nummer veertig voor in De Florentijnen : 'Papinette'. En om het met de woorden van de uitgever te zeggen : een boek om te proeven en te smaken.

Kristien Dieltiens werd op 27 september 1954 in Antwerpen geboren. In haar jeugd verslond ze boeken. "Het schrijven spitste zich toe op dagboeken en gedichten. Toen ik veertien was, schreef ik mijn eerste songtekst, waarvoor ik ook zelf de muziek componeerde", vertelt de jeugdauteur.

Ze genoot een kunstzinnige opleiding en schoolde zich in de pedagogie. Kristien Dieltiens stond vele jaren in het onderwijs. In 1982 verhuisde ze van Antwerpen naar Brugge om er te helpen bij de oprichting van een school. Ze is moeder van zes kinderen en woont nu midden in de velden in een gerestaureerde hoeve in Beernem.

Aan elk van haar boeken gaat heel wat onderzoek vooraf. Muziek en schilderkunst spelen een prominente rol. Ze houdt van een goede intrige, veel avontuur en een stevige plot.

"Ik ben gek op geschiedenis en humor vind ik heel erg belangrijk", voegt ze er zelf aan toe. In 1997 pakte ze uit met De gouden bal, een boek waarvoor ze zowel de tekst als de illustraties maakte…Lire la suite

Kristien Dieltiens heeft veertigste boek

Beernem - Kristien Dieltiens heeft veertigste boek uit.
De middeleeuwse zolder van De Florentijnen in Brugge was voor schrijfster Kristien Dieltiens de gedroomde plek om haar veertigste boek, de historische jeugdroman 'Papinette', voor te stellen. Met 'Papinette' keert de Beernemse auteur terug naar de woelige zestiende eeuw in haar geboortestad Antwerpen. "Mijn vorige romans 'Aude' en 'Candide' spelen zich af in het middeleeuwse Brugge en Damme. Nu was het moment gekomen om in het verleden van mijn geboortestad te gaan grasduinen", zegt Dieltiens. Inspiratie vond ze in de schilderijen van Pieter Aertsen en Joachim Beukelaer. "Op de schilderijen ontdekte ik een meisje en een oudere vrouw die steeds dezelfde gelaatstrekken hadden. Meer had ik niet nodig om tot een verhaal over keukenmeiden en de pleziertjes van welgestelde heren te komen."

Met haar nieuwste roman bevestigt Kristien Dieltiens haar plaats tussen de auteurs van historische jeugdromans. "Misschien kom het er oo…Lire la suite

Papinette (ik-figuur) is de dochter van de wasvrouw en kokkin van de rijke Antwerpse zakenman Arnoldus in het derde kwart van de 16e eeuw. Moeder en dochter zijn slim, onafhankelijk en mooi. Zij wonen op de boerderij bij het herenhuis en trekken de aandacht van hun heer, wat tot jaloerse reacties leidt bij diens vrouw. Als de zoon van de heer in Papinettes leven komt, geeft dat weer reden tot spanningen. Zo hebben alle relaties in dit boek hun eigen dynamiek. Intussen zijn moeder en dochter ook in trek als model voor een paar Antwerpse schilders. Over hun werk is de nodige informatie in dit boek en als 'uitleiding' verwerkt. Verder wordt een blik gegund in de keuken van die tijd, worden de onderhuidse spanningen rond de opkomst van de reformatie beschreven, en krijgen we een indruk van de wijze waarop met seksualiteit werd omgegaan. Het boek is geschreven in de vorm van een terugblik: de hoofdpersoon vertelt haar leven aan haar kinderen. Al met al een rijk boek, dat bol staat van een …Lire la suite