Persoonlijk relaas van de Vlaamse schrijver over haar contacten met Ann, een vrouw die lijdt aan chronische anorexia en die daarom overweegt een eind aan haar leven te maken.
Titre
Ann
Auteur
Kristien Hemmerechts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Breda: De Geus, © 2012 | Autres éditions
316 p.
ISBN
9789044521610 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Medisch gezien moet ik dood zijn, dus wat doe ik hier nog?

In een Brusselse brasserie stelt Kristien Hemmerechts journaliste Evita Bonne voor aan Ann, het hoofdpersonage van Kristiens gelijknamige boek. Ze is een 39-jarige intelligente dame die al meer dan twintig jaar met anorexia nervosa kampt. Ooit woog ze nog slechts 27 kg. Waarom verhongert ze zich? "Om neen te kunnen zeggen. Ik lust graag roomijs, maar ik put kracht uit het mezelf te ontkennen."

De vraag werd haar al vaak gesteld, maar tot ze Ann ontmoette weigerde Kristien Hemmerechts om iemands biografie te schrijven. Met het verhaal van deze vrouw was het anders. Het startte met een mailtje dat ze een jaar geleden ontving waarin Ann open en nuchter vertelde over haar ongeneselijke ziekte, chronische anorexia. Het einde naderde voor Ann, of haar lichaam zou het begeven of ze zou het lijden zelf een halt toe roepen. Schrijf me neer, was haar simpele vraag. Ze vroeg Kristien neer te schrijven hoe haar weigeren tot eten neen zeggen was tegen het misbruik door haar vader.

Anorexia wordt gerelateerd aan het streven naar een schoonheidsideaal. Heeft dat er bij jou dan iets mee te maken?

Ann: Ik heb anorexia sinds mijn tienerjaren. Een ziekte die je al meer dan twintig jaar meedraagt verandert van gezicht. Toen ik zestien was, heeft dat allicht meegespeeld. Ik zat stevig in het vlees en was net als elk meisje bezig met mijn figuur. Die eerste kilo's die er af vlogen…Lire la suite

Volgens de wetten van de fictie

'Dit boek heeft me sterker
gemaakt, assertiever'

Het was ongetwijfeld niet de eerste keer dat iemand u vroeg om zijn of haar verhaal in boekvorm te gieten. Waarom ging u er dit keer op in?
'Tot nog toe had ik alle verzoeken zo hoffelijk mogelijk geweigerd en de mensen de raad gegeven om hun verhaal zelf op te schrijven. Het is moeilijk om heel concreet te zeggen waarom ik Ann meteen terugmailde dat ik haar wel eens wilde ontmoeten. Het was een intuïtieve beslissing. Achteraf zag ik de overeenkomsten tussen onze levens. We hebben allebei gestudeerd, zitten allebei in de academische wereld, hebben de intellectuele discipline opgebracht om een doctoraat te halen. Misschien speelden die punten van herkenning onbewust mee, voelden we daardoor snel aan dat we konden samenwerken.
De timing zat ook goed. Ik had net een boek af, In het land van Dutroux , dus ik had wel wat ruimte.'
Ann gaf meteen bij het eerste contact aan dat ze beslist had om zelfmoord te plegen. Was d…Lire la suite

Een vrouw van 30 kilo

Kristien Hemmerechts is een veelzijdiger schrijfster dan men misschien denkt. Romans (veel, wellicht té veel). Verhalen. Maar ook essays, soms. Reisboeken. Toneel. Een jaar als (g)een ander was een dagboek. Haar jongste boek, Ann , is weer iets nieuws: een soort documentaire-dagboek-logboek. Citaat: 'Ik ben een boek aan het schrijven over een vrouw (op verzoek van haar én in nauwe samenwerking met haar) die al 25 jaar aan anorexia lijdt. Ze weegt 30 kilo (als het al zoveel is) en heeft het vaste voornemen binnen afzienbare tijd zelfmoord te plegen.'

Die vrouw krijgt hier de fictieve naam Ann Gerrets. Ze is doctor in de psychologie. Ze is dol op eten, maar ze hongert zichzelf uit. Tussen haar zesde en twaalfde, ongeveer, werd ze door haar vader misbruikt. Haar anorexia houdt verband met die incest. Ann is een integer boek dat nogal wat vragen oproept, bijvoorbeeld over de (on)macht en (on)wil van therapeuten, en van de medi…Lire la suite

Een aangrijpend non-fictieboek van de bekende Vlaamse schrijfster (1955). Ann is een 39-jarige vrouw die lijdt aan anorexia, door therapeuten als chronisch bestempeld. Zij stuurt de auteur een mailtje met het verzoek haar te helpen met het opschrijven van haar levensverhaal, alvorens zij dat beëindigt. Tegen haar gewoonte in doet Hemmerechts dat. Het verhaal is een samenstelling van dagboekfragmenten, e-mails, interviews - met Ann, haar familie en therapeuten - en overpeinzingen van de auteur. Met name dat laatste maakt dit verhaal meer dan alleen maar het verhaal van een anorexiapatiënte. Hemmerechts verwoordt haar twijfels en vragen over Ann, maar ook over de andere personages. Soms leidt dat tot confrontaties tussen haar en Ann, wat maakt dat het verhaal een goede spanningsboog heeft. Niet onbelangrijk bij alle ellende die je als lezer voorgeschoteld krijgt, zoals incest, onbegrip van naasten, de gevolgen van de ziekte, het falen van therapeuten, en onmacht. Kleine druk.

À propos de Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (née le 27 août 1955 à Bruxelles) est une écrivaine belge flamande. Elle est également professeur de littérature anglophone à la KUB (Katholieke Universiteit Brussel - Université catholique de Bruxelles).

Biographie

Kristien Hemmerechts étudie la philologie germanique à la Faculté Universitaire de Saint-Aloysius ainsi qu'à la KUL (Katholieke Universiteit Leuven - Université Catholique de Louvain), et présente en 1986 sa thèse : A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

C'est également en 1986 que débute sa carrière d'auteure de fiction, avec trois récits en anglais réunis dans un même ouvrage : First fictions, Introduction 9. Sa première nouvelle, Een zuil van zout est publiée en 1987. En …En lire plus sur Wikipedia