Donderdagmiddag. Halfvier.

Donderdagmiddag. Halfvier.

Dans la série:
Het dodelijke verkeersongeluk van haar donordochter heeft een grote invloed op het leven van een vrouw.
Titre
Donderdagmiddag. Halfvier.
Auteur
Kristien Hemmerechts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sans lieu de publication: Pandora, 2004 | Autres éditions
237 p.
ISBN
90-254-1915-1

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Slingerende vertelling van Kristien Hemmerechts.

Slingerende vertelling van Kristien Hemmerechts

Het verhaal om het verhaal

Kristien Hemmerechts evoceert in Donderdagmiddag. Halfvier de lotsbestemmingen en emoties van een aantal mensen in een dorp die slechts zijdelings met elkaar te maken hebben, maar toch gevangenzitten in eenzelfde beperkt universum.

Er zijn boeken die je zo bijblijven dat de geringste gelijkenis ermee die je in een ander boek aantreft meteen associaties oproept. Zo vast zitten ze in je geheugen dat je ze te pas en te onpas als referentie gebruikt. Zo'n boek is Mrs. Dalloway van Virginia Woolf. Mrs. Dalloway geeft een feestje en daarvoor gaat ze 's ochtends de deur uit. Zo komt ze zonder het te beseffen in het labiele bewustzijnsuniversum van Septimus Warren Smith terecht. Ze ontmoeten elkaar niet echt, maar hun levens raken elkaar wel. 's Avonds komt de dokter te laat op het feestje van Mrs. Dalloway omdat hij bij Septimus Warren Smith geroepen is, die zelfmoord heeft gepleegd.

De nieu…Lire la suite

Kristien Hemmerechts over ouders en kinderen

Kristien Hemmerechts' nieuwe roman gaat over de belangrijkste relatie die een mens kan hebben: die met je kinderen. Een tikmachinefanaat, een frietkraamhoudster, een Arabische verteller, een kunstmatig geïnsemineerde tiener: iedereen is iemands kind.

In de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts, lopen heel gewone mensen rond. Hun dagen worden beheerst door rituele verveling, maar daaronder schuilt een hartstocht die veel te maken heeft met kinderen. Geen pedofiele aberraties, maar gewoon liefde. Het verhaal speelt zich weliswaar af in het post-Dutroux Vlaanderen, maar daar worden slechts enkele allusies op gemaakt.

Damien Deroover, de spilfiguur, rijdt rond met een witte camionette die is volgestouwd met oude tikmachines. Met dat stukje industriële archeologie geeft hij in verschillende scholen tiklessen. Misschien hoopt hij op die manier zijn zoontje te ontmoeten; nadat zijn vrouw een keer overspelig is geweest, heeft hij moeder én kind achtergelaten.

Deze tamelijk surrealistische man lijkt wel weggelopen uit een hedendaags Vlaams sprookje: hij is verliefd op de dame van het frietkraam tegenover de school waar alle gebeurtenissen zich uiteindelijk zullen concentreren. Haar grootste charme is haar domheid -- Damiens …Lire la suite

Met spanning en vaart geschreven roman van Vlaamse schrijfster (1955) die al tientallen soortgelijke boeken op haar naam heeft staan. Karen, een 12-jarig donorkind, komt door een vreemd auto-ongeval met een witte camionette om het leven. Naast dit hoofdthema komen ook onderwerpen als echtscheiding, kunstmatige inseminatie, overspel, onvruchtbaarheid en een miskraam aan bod. Het verhaal wordt steeds vanuit een ander personage verteld. Voor sommige lezers zal het boek een teveel aan modern ongeluk, personages, perspectieven en nevenvertellingen bevatten, waardoor het prachtige hoofdthema wordt ondersneeuwd en het geheel ietwat krampachtig aandoet. De roman zal toch een breed en vooral vrouwelijk publiek aanspreken. Pocketeditie.

À propos de Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (née le 27 août 1955 à Bruxelles) est une écrivaine belge flamande. Elle est également professeur de littérature anglophone à la KUB (Katholieke Universiteit Brussel - Université catholique de Bruxelles).

Biographie

Kristien Hemmerechts étudie la philologie germanique à la Faculté Universitaire de Saint-Aloysius ainsi qu'à la KUL (Katholieke Universiteit Leuven - Université Catholique de Louvain), et présente en 1986 sa thèse : A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

C'est également en 1986 que débute sa carrière d'auteure de fiction, avec trois récits en anglais réunis dans un même ouvrage : First fictions, Introduction 9. Sa première nouvelle, Een zuil van zout est publiée en 1987. En …En lire plus sur Wikipedia