Gitte woont met haar ouders en broers in een prachtig huis op een heuvel. Hun tuin grenst aan een bos, waar haar overgrootvader Lionel door stropers is vermoord. Het gezin leeft in paradijselijke onschuld, tot de oudste zoon, Woud, waanbeelden krijgt over het verleden. Het verbond tussen de drie kinderen valt uit elkaar. Gitte, die niet zonder Woud dacht te kunnen, is nu gedwongen haar eigen weg t
Titre
Gitte
Auteur
Kristien Hemmerechts
Langue
Néerlandais
Édition
4
Éditeur
Breda: World Editions, 2014 | Autres éditions
379 p. ; 15 cm
Note
Zakformaat
ISBN
9789462370012 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Complex verhaal van Kristien Hemmerechts

In haar nieuwe roman Gitte draait Kristien Hemmerechts haar hand niet om voor een beladen thema meer of minder. Gitte kreunt onder een overdaad van subplots en uitweidingen.

Sinds Kristien Hemmerechts de deur dichttrok bij uitgeverij Atlas en haar boeken onderbracht bij uitgeverij De Geus, worden er kosten noch moeite gespaard om haar literair weer prominent in de markt te zetten.

Niet dat je Hemmerechts als fenomeen weggedeemsterd mag noemen. Geenszins. In vrijwel elk maatschappelijk debat roert ze mee de trom. En onlangs nog vergastte ze ons in Humo op haar favoriete ergernissen. Die mondden uit in een aflevering van de goede raad van Tante Kaat: "Als ik door Antwerpen loop, heb ik vaak zin om bij mensen een briefje in de bus te steken: 'Was uw gordijnen eens. 't Is een kleine moeite en het maakt een wereld van verschil.'" Zoveel is zeker: Kristien is een vrouw van vele talenten, steeds paraat met het morele vingertje.

Maar dat haar prozawerk weer eens een stoot…Lire la suite

Door onze grote schuld

Gitte van Kristien Hemmerechts is een thriller, liefdesvertelling, streek- en campusroman ineen. Onder die vlotte genres zit een laag van wezensvragen die door de crisis in de Kerk actueel zijn.

Gitte moet, net als de rest van het gezin, zelf zien uit te maken hoe ze met het beladen verleden van haar familie wil omgaan

Als mantra's lopen de ingesleten frasen van de kerkelijke liturgie door de nieuwe roman van Kristien Hemmerechts. Met Gitte wou ze nagaan of die symbolische teksten nog iets kunnen betekenen. Ze smokkelt de zinnen in het leven van Gitte binnen als een onschuldig spel: samen met haar broers speelt ze geregeld eucharistievieringetje. Met een echte kelk, een aandenken aan de periode voor hun geboorte, toen hun vader nog meende priester te moeten worden.

Het boek komt wat traag op gang, in dat diepe Vlaanderen waar kinderen op een heuvel aan de rand van het bos een idyllische jeugd beleven. De enige smet is het duistere verleden, waarin hun overgrootvader vermoord werd omdat hij als boswachter te streng optrad tegen de stropers. De geesten van het bos spreken tot de verbeelding van de kinderen, in die mate zelfs dat Woud, de oudste, erdoor in trance …Lire la suite

Paradijsman

In Gitte , de nieuwste roman van Kristien Hemmerechts, zijn alle typische Hemmerechtsthema's weer vrolijk aanwezig, maar na een tijdje maakt ze het zo bont dat je je afvraagt of ze met deze burleske familieroman misschien zichzelf wil persifleren. Zoals bijna altijd begint het verhaal veelbelovend en broeierig: zus Gitte en broers Oswald en Onno wonen aan de rand van een bos waar ooit overgrootvader-boswachter werd vermoord. De burgerlijke ouders doen er alles aan om het nestje perfect te maken, maar de idylle bedriegt. De eerste barsten in het huiselijke geluk zijn tot daar aan toe: Oswald doet aan spiritisme in het bos en verliest de trappers. Maar wanneer dochterlief ook begint te trippen - zij laat zich graag een beurt geven door een anonieme 'paradijsman' in zijn vrachtwagencabine - maakt Hemmerechts het wel erg dolletjes. Gitte gaat niet in op de avances van haar leraar Nederlands, maar wordt betoverd door de zoon van de dichter die ooit haar moeder het hof m…Lire la suite

Roman van de bekende Vlaamse auteur (1955). Woud, Gitte en Onno wonen met hun ouders bij het boswachtershuis van hun overgrootvader Lionel, op de grens tussen België en Frankrijk. Lionel werd zestig jaar geleden vermoord in zijn eigen bos. Het gezin leeft afgezonderd en de kinderen trekken intensief met elkaar op. Hun idylle wordt doorbroken door twee gebeurtenissen: de uitnodiging van de bekende dichter Meerseman, de ex van hun moeder, en de obsessie van Woud voor opa Lionel. Het verleden dringt zich steeds sterker op. Moeder vervalt in boosheid op haar ex en Woud raakt in een psychose omdat hij denkt Lionel te zijn. Het gezin valt uit elkaar en Gitte gaat op zoek naar de waarheid over beide zaken die, blijkt later, nauw met elkaar verweven zijn. Als studente ontmoet ze de zoon van de dichter, Paul Meerseman, en wordt verliefd op hem. Mooi geconstrueerde roman voor een groot publiek. Gebonden uitgave in het formaat van een kleine pocket; kleine druk.

À propos de Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (née le 27 août 1955 à Bruxelles) est une écrivaine belge flamande. Elle est également professeur de littérature anglophone à la KUB (Katholieke Universiteit Brussel - Université catholique de Bruxelles).

Biographie

Kristien Hemmerechts étudie la philologie germanique à la Faculté Universitaire de Saint-Aloysius ainsi qu'à la KUL (Katholieke Universiteit Leuven - Université Catholique de Louvain), et présente en 1986 sa thèse : A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

C'est également en 1986 que débute sa carrière d'auteure de fiction, avec trois récits en anglais réunis dans un même ouvrage : First fictions, Introduction 9. Sa première nouvelle, Een zuil van zout est publiée en 1987. En …En lire plus sur Wikipedia