Livre
Néerlandais
Kristien Hemmerechts stelt zich voor hoe het leven van Emma Woodhouse, het wereldberoemde hoofdpersonage uit Jane Austens Emma, er zou uitzien als ze zou leven in deze tijd.
Titre
Ik ben Emma
Auteur
Kristien Hemmerechts
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: De Geus, © 2020
345 p.
ISBN
9789044543919 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

BOEKENBAL Een oefening in literair buikspreken

KRISTIEN HEMMERECHTS Ik ben Emma

‘Haar boeken maken me zo gek dat ik haar schedel zou willen inslaan met haar eigen scheenbeen.’ Dat zeggen wij niet, dat zei Mark Twain. En hij had het niet over Kristien Hemmerechts, maar over Jane Austen. Alleen heeft de Antwerpse schrijfster in haar nieuwe roman ‘Ik ben Emma’ haar Britse voorgangster zo nauwkeurig nagebootst, dat ze van geluk mag spreken dat de geestelijke vader van Tom Sawyer en Huckleberry Finn al lang genoeg dood is om haar niet meer met haar eigen beenderen te komen bedreigen. Na de tientallen bewerkingen voor film en televisie, de manga en de literaire adaptaties waarin weerwolven en vampieren aan het verhaal werden toegevoegd, pende ook Kristien Hemmerechts haar versie van Jane Austens klassieker ‘Emma’ neer. In ‘Ik ben Emma’ is de 21-jarige protagoniste geen 19de-eeuwse jongedame uit de betere kringen meer, maar een maagdelijke millennial die zelf geen zin heeft in een relatie, maar zich wel een uitstekende k…Lire la suite

Emma Houthuys is de oogappel van haar ouders en ze heeft genoeg aan zichzelf. Wel koppelt ze graag anderen. Zo heeft ze volgens haar na de scheiding van haar ouders haar vader aan een nieuwe vrouw geholpen en ook haar moeder heeft een nieuwe partner. Daardoor krijgt Emma er een stiefzusje en stiefbroers bij, dus is er werk aan de winkel. Als haar buurman een nieuwe relatie krijgt met iemand uit de mediawereld heeft ze niet langer het monopolie in regelzucht. Het boek is een moderne remake van Jane Austens roman ‘Emma’. De moderne tijd maakt de verhoudingen totaal anders, maar het oeverloze gebabbel over anderen blijft. Kristien Hemmerechts (1955) doet erg haar best om modern over te komen door inzet van sociale media in deze luchtige, enigszins ironische roman. De gevoelens zijn nogal afstandelijk en aan de oppervlakte,

De prins brengt een condo om mee

De moderne Emma van Kristien Hemmerechts is met haar gekoppel niet echt van deze tijd.

Een heuse Janeite, dat is Kristien Hemmerechts. Oftewel: een groot bewonderaar van het werk van Jane Austen. Drie jaar geleden, exact tweehonderd jaar na de vroegtijdige dood van de schrijfster van klassiekers als Pride and Prejudice en Sense and Sensibility, ging Hemmerechts op een Austen-pelgrimage door Engeland. Ze deed er op prettig ingetogen wijze urenlang verslag van in het Vlaamse radioprogramma 'Looking for Jane'. En nu is er een boek: Ik ben Emma, gebaseerd op de wereldberoemde roman Emma uit 1815.

Het is niet de eerste keer dat Hemmerechts een klassieker onder handen neemt. In 2015 publiceerde ze Alles verandert, een spiegelverhaal van J.M. Coetzees In ongenade. De schrijfster verwisselde de sekse van de personages en dat leverde een intrigerende roman op, waarin ook vrouwen tot extreem seksueel geweld in staat bleken te zijn. Dergelijke kunstgrepen heeft ze in haar nieuwe roman niet toegepast.

het hoogst haalbare

'I am going to take a heroine whom no…Lire la suite

À propos de Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (née le 27 août 1955 à Bruxelles) est une écrivaine belge flamande. Elle est également professeur de littérature anglophone à la KUB (Katholieke Universiteit Brussel - Université catholique de Bruxelles).

Biographie

Kristien Hemmerechts étudie la philologie germanique à la Faculté Universitaire de Saint-Aloysius ainsi qu'à la KUL (Katholieke Universiteit Leuven - Université Catholique de Louvain), et présente en 1986 sa thèse : A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

C'est également en 1986 que débute sa carrière d'auteure de fiction, avec trois récits en anglais réunis dans un même ouvrage : First fictions, Introduction 9. Sa première nouvelle, Een zuil van zout est publiée en 1987. En …En lire plus sur Wikipedia