Het leven en de relaties van een vijftigjarige man met zowel Belgische als Russische wortels worden beheerst door woede en onbegrip: stond zijn moeder hem als baby af aan zijn grootmoeder, of pakte zij hem juist af van zijn moeder?
Titre
Wolf
Auteur
Kristien Hemmerechts
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Geus, 2018
240 p.
ISBN
9789044539813 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een geboren loser

Roman. De nieuwe Kristien Hemmerechts kun je lezen als het sprookje van Roodkapje. In het hoofdpersonage, de eeuwige loser Vladimir, gromt en grauwt een wolf die wil toeslaan. Maar het komt allemaal goed.

Vladimir Oeltsjenko is de welluidende naam van een vijftigjarige pianist die in het kielzog van de stand-upcomedian Leander furore maakt in Vlaamse en Waalse dorpszaaltjes. En daarmee zijn meteen de drie onderwerpen genoemd waarover mensen beginnen als ze al een praatje met Vladimir slaan: Leander, de naam Oeltsjenko en piano's. Zo opent ijzersterk de nieuwe roman Wolf van Kristien Hemmerechts.

Vladimir is geen aardige man. Hij is geboren uit een onenightstand en zijn ouders zien elkaar pas vijftig jaar later weer, op een begrafenis waar zijn vader de moeder alleen maar vriendelijk begroet omdat je nooit wist 'of je met een potentiële klant te maken had'. De familie, kwart Russisch, hangt aan elkaar van opportunisme, alcoholisme, seksueel misbruik en intimidatie. Hoe kan iemand daar gezond in groot worden?

Grootmoeder Baba, een gezworen koningsgezinde Brusselse die Frans en Nederlands door elkaar spreekt, heeft Vladimir ui…Lire la suite

Vladimir Oeltsjenko is een vijftigjarige man met zowel Belgische als Russische wortels, die zijn brood verdient met het op piano begeleiden van een blinde gekleurde stand-up-comedian. Vladimirs leven en zijn relaties worden beheerst door woede en onbegrip: vlak na zijn geboorte werd hij door zijn moeder aan zijn grootmoeder afgestaan, of pakte zijn oma hem juist af? Hoe dan ook, zijn vader is al helemaal buiten beeld en ook na een halve eeuw probeert Vladimir nog gemoedsrust te vinden, maar zolang hij niet met zijn verleden en zijn woede in het reine kan komen, kan hij ook niet liefhebben. Een nieuwe therapeute biedt hem een kans, maar wanneer hij haar volgt naar een 'Centrum ter Bevordering van de Glimlach en de Vriendelijkheid' raakt hij betrokken bij een crisis die zijn leven en dat van de mensen om hem heen op hun kop zet. Enigszins cerebrale roman over een buitenstaander wiens richtingloze woede gelukkig de sympathie van de lezer niet in de weg staat. Zijn familierelaties zijn mi…Lire la suite

À propos de Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (née le 27 août 1955 à Bruxelles) est une écrivaine belge flamande. Elle est également professeur de littérature anglophone à la KUB (Katholieke Universiteit Brussel - Université catholique de Bruxelles).

Biographie

Kristien Hemmerechts étudie la philologie germanique à la Faculté Universitaire de Saint-Aloysius ainsi qu'à la KUL (Katholieke Universiteit Leuven - Université Catholique de Louvain), et présente en 1986 sa thèse : A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

C'est également en 1986 que débute sa carrière d'auteure de fiction, avec trois récits en anglais réunis dans un même ouvrage : First fictions, Introduction 9. Sa première nouvelle, Een zuil van zout est publiée en 1987. En …En lire plus sur Wikipedia