Livre
Néerlandais

Achter gesloten deuren : de geheime afspraken tussen Stalin, de nazi's en het Westen

Laurence Rees (auteur)

Achter gesloten deuren : de geheime afspraken tussen Stalin, de nazi's en het Westen

Geschiedenis en achtergronden van de onderlinge relaties tussen de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog.
Titre
Achter gesloten deuren : de geheime afspraken tussen Stalin, de nazi's en het Westen
Auteur
Laurence Rees
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
World War II : behind closed doors : Stalin, the Nazis and the West
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2009
426 p., [16] p. pl.
ISBN
9789022322925 (Manteau) 9789026321610 (Ambo)
Placing suggestion
928 (SISO) Wereldoorlog II (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Laurence Rees maakte naam als documentairemaker voor de BBC over de Tweede Wereldoorlog. In dit boek behandelt hij de relatie tussen de geallieerden rond de oorlog. Het bondgenootschap tussen de democratieën van het westen en de autoritaire Sovjet-Unie was verre van natuurlijk en daardoor gecompliceerd. Rees heeft vooral aandacht voor de kwestie Polen. Groot-Brittannië verklaarde Hitler de oorlog om Polen te redden; ondertussen bezette Stalin het oostelijk deel van Polen. Het lot van Polen zou tijdens en na de oorlog een pijnlijke kwestie blijven tussen de bondgenoten. Rees verwijt Roosevelt en Churchill Polen uit te hebben geleverd aan Stalin. Het verdoezelen van de moord door de Russen op 25.000 Poolse officieren in Katyn vormt hierin een belangrijke factor. Rees geeft een kritisch beeld van de werking van het bondgenootschap en de onderlinge verhoudingen tussen Roosevelt, Churchill en Stalin. De nadruk op de kwestie Polen maakt het boek wat eenzijdig. De hoge politiek wordt afgewis…Lire la suite

À propos de Laurence Rees

Laurence Rees (né en 1957) est un historien, documentariste et producteur de télévision britannique. Il a signé plusieurs livres sur la Seconde Guerre mondiale et les régimes totalitaires, et exercé la fonction de responsable des programmes historiques de la BBC.

Biographie

Filmographie

Comme producteur

  • 1992 : We Have Ways of Making You Think (feuilleton TV)
  • 1997 : The Nazis: A Warning from History (feuilleton TV)
  • 1997 : Tales from the Tomb: Lost Sons of the Pharaohs (TV)
  • 1998 : In the Footsteps of Alexander the Great (feuilleton TV)
  • 1999 : War of the Century (TV)
  • 2000 : Sleeping with the Enemy (TV)
  • 2001 : Horror in the East (TV)
  • 2002 : The Ship (feuilleton TV)
  • 2005 : Auschwitz: The Nazis and the 'Final Solutio…En lire plus sur Wikipedia