Livre
Néerlandais
Op het moment dat de beschaving in Europa onder Karel V grote hoogten bereikt, zet Incaleider Atawalpa met zijn gevolg voet op Portugese bodem. In de onvermijdelijke confrontaties met rooms-katholieke vorsten en kerkleiders blijken de Inca’s steeds net iets sterker en slimmer, waardoor ze uiteindelijk vanuit Spanje een heel nieuw koninkrijk opbouwen.
Titre
Beschavingen : roman
Auteur
Laurent Binet
Traducteur
Liesbeth van Nes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Civilizations
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2020
361 p.
ISBN
9789029093866 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Paarden, ijzer en ziektekiemen

Roman. Laurent Binet zet in Beschavingen de geschiedenis op zijn kop. De schrijver heeft zich blijkbaar kostelijk geamuseerd.

Boeken worden vaak verfilmd, verstript of bewerkt tot ­videogames. Laurent Binet past in Beschavingen het omgekeerde procedé toe en transformeert een videogame in een boek. De oorspronkelijke titel van zijn jongste, Civilizations, verwijst naar de gelijknamige serie computerspellen, waarbij de spelers uit het niets een imperium moeten opbouwen. Zoiets is een kolfje naar de hand van de Franse schrijver, die wel vaker creatief omspringt met de feiten. En die aanpak werpt vruchten af. HhhH, zijn bejubelde debuutroman over de aanslag op de SS'er Reinhard Heydrich, werd in 2010 bekroond met de Prix Goncourt du Premier Roman. Vijf jaar later hielp hij de Franse intellectueel Roland Barthes om zeep in De zevende functie van de taal, wat hem de Prix du Roman Fnac en de Interallié opleverde. Voor zijn derde en jongste mocht de auteur ­vorig najaar de Grand Prix du ­Roman de l'Académie Française in ontvangst nemen.

Beschavingen is een wat-als-ro…Lire la suite

In de trant van het gezegde van Pascal dat alles anders zou zijn verlopen als de neus van Cleopatra iets korter was geweest, schreef Laurent Binet (1972) deze (door de Académie Française bekroonde) hypothetisch historische roman. Hierin zal Columbus Amerika niet ontdekken en zullen de Inca's vanuit Lissabon van ons oude continent de nieuwe wereld maken, waarin zij Karel V opzij zetten, de achterlijke praktijken van de Inquisitie aanpakken en de christenen overtuigen van het gelijk van hun Zonnegod. Het gehanteerde procedé met reminiscenties aan Voltaire en Montesquieu geeft een ironische kijk op onze vermeende suprematie, maar zal de lezer door de overvloedige documentatie en opsommerige details meer cerebrale uitdaging dan leesplezier verschaffen. Binet debuteerde in 2010 met 'HHhH' dat bekroond werd met diverse prijzen.

À propos de Laurent Binet

CC BY-SA 3.0 - Image by Esby (talk) 07:53, 4 June 2010 (UTC)

Laurent Binet, né le 19 juillet 1972 à Paris, est un écrivain français.

Biographie

Laurent Binet est le fils de deux enseignants qui s'étaient rencontrés dans une section du Parti communiste dans le 16e arrondissement à Paris. Il fait ses études à Paris. Agrégé de lettres modernes en 2004, à 34 ans, il enseigne dans le secondaire en Seine-Saint-Denis pendant dix ans. Il participe notamment à la mise en place de la convention ZEP-Sciences Po. Il a été chargé de cours aux universités Paris VIII, Paris III et Paris VII-Denis Diderot. Avant d'enseigner en France, il a dispensé des cours de français à l'académie militaire de l'air Général Milan Rastislav Štefánik de Košice en Slovaquie. Musicien, il a été chanteur-compositeur du groupe Stalingrad.

Il publie en 2000 un récit d'inspiration surréaliste, Forces et faiblesse…En lire plus sur Wikipedia